Fajon: Azilanti ugrožavaju bezvizni režim

nezavisne.com
Fajon: Azilanti ugrožavaju bezvizni režim

Brisel - Situacija s povećanim brojem azilanata koji zloupotrebljavaju bezvizni režim je neprihvatljiva i ugrožava ne samo evropsku inicijativu u BiH, nego i uvođenje evropskih vrijednosti na cijelom prostoru zapadnog Balkana, izjavila je "Nezavisnim" Tanja Fajon, izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta.

Ona je i zemlje regiona i zemlje članice EU pozvala da hitno pronađu načina da se taj problem suzbije, a od zapadnog Balkana traži da poboljša položaj manjina, pojača operativnu saradnju i razmjenu informacija, te detaljno istraži sve slučajeve ilegalne trgovine ljudskim bićima i pojača nadzor na granicama.

"Situacija je jako zabrinjavajuća jer je toliko teško bilo izboriti se za bezvizni režim za BiH. Taj istorijski korak je najopipljiviji osjećaj slobode do sada na njihovom putu ka članstvu u EU", izjavila je ona.

Upozorila je da bi ukidanje bezvizog režima značilo snažan udarac proširenju EU i vjetar u leđa nacionalistima unutar tog bloka, koji traže izgovore za strože politike prema imigrantima.

"Uvijek ću biti prva da odbranim slobodu kretanja, ali imajući u vidu snažan rast broja tražilaca azila u kontekstu ove nove realnosti slobodan ulazak u EU bez viza nije ugrožen samo za zemlje zapadnog Balkana nego i za ostale", istakla je Fajonova.

Ona je osudila i opasnu retoriku u EU, koja, kako je istakla, dodatno dovodi u opasnost jedno od najvećih dostignuća ujedinjene Evrope - slobodno putovanje u zoni Šengena.

U petom izvještaju Evropske komisije ukazuje se na snažan rast broja tražilaca azila u EU iz pet zemalja zapadnog Balkana, u čemu prednjače građani Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana