Фајненшел тајмс: Ауто-гол Хрватске с Томпсоном, послије финала

Фајненшел тајмс: Ауто-гол Хрватске с Томпсоном, послије финала 22.07.2018 14:59 | Танјуг

Лондон - Хрватска је постигла ауто-гол након Свјетског првенства, пише “Фајненшел тајмс” поводом дочека хрватских фудбалера у Загребу уз наступ Марка Перковића Томпсона.

Британски лист у тексту наводи да је хрватски пут до финала склонио у страну проблеме око пензионих реформи, економије и масовне емиграције, а неки су се само фокусирали на то како су играчи као што су Лука Модрић и Марио Манџукић надјачали несрећу и расељавање током ратова деведесетих.

Међутим, када је извођач Марко Перковић изашао на бину у Загребу и отпјевао незваничну химну репрезентације “Лијепа ли си”, расположење се промијенило, наводи “Фајненшел тајмс”.

“Перковић, познатији као Томпсон, је националистички пјевач који пјева о ери геноцида и концентрационих логора током Другог свјетског рата, када су Хрватску водили фашисти”, подсјећа лист и оцјењује да је његов наступ у Загребу, на позив хрватског тима, разбуктао тензије у друштву везане за рат деведесетих.

Многи су оцијенили да је његово присуство на прослави политизовало оно што је требало да буде тренутак заједништва. 

“Овај Свјетски шампионат значио је уједињавање, јер су буквално сви навијали за Хрватску, код куће, али и у региону. Али сада унутар Хрватске постоји нешто горчине и разочарања, јер постоји утисак да су неки симболи окречени политичком бојом, а опет, они који се не слажу са оним што Томпсон представља означени су да ''нису довољно Хрвати'“, рекла је Тена Прелац из Лондонске школе за економију.

У Хрватској, како се наводи у тексту, још постоји дебата о историји Другог свјетског рата.

“Фајненшел тајмс” подсјећа да је група ветерана 2016. године у Јасеновцу поставила плочу на којој пише “За дом спремни”.

Ни скоро годину дана касније, плоча са мјеста на у којем је убијено 83.000 Срба, Јевреја и Рома убијено није склоњена.

Фудбал је, како се наводи, помогао у стварању националног поноса с обзиром на то да је Хрватска била трећа на свијету 1998. године, само три године од заврштека ратова са Србијом и Босном.

“Фудбалске побједе одређују национални идентитет исто као и ратови”, рекао је својевремено хрватски предсједник Фрањо Туђман.

“За многе Хрвате, национални тим је један од светих елемената који чини нацију”, рекао је аналитичар Дарио Брентин који се бави анализом фудбала и национализма на Балкану на Универзитету у Грацу.

Међутим, блиске везе између националног тима и Томпсона за многе су прешле линију, пише “ФТ”.

Фудбалер Иван Ракитић објавио је фотографију са Томпсоном уз опис “краљ је стигао”.

Три дана након дочека, тај “селфи” стигао је до бројке од 640.000 лајкова. 

Селектор Златко Далић бранио је Томпсонов наступ, док други сматрају да њему тамо није било мјесто.

“Ви сте узори. Немате право на Томпсона. Томпсон је поларизујући феномен у Хрватској и зликовац у остатку”, написао је Гордан Духачек у колумни за “индеџ.хр”.

Директор центра “Симон Визентал” и “ловац на нацисте” такође је изјавио да Томпсон не треба да буде гост нигдје.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица