Фахрудин Радончић: Бошњачка државна мафија завршиће у затвору

Жељка Домазет
Фахрудин Радончић: Бошњачка државна мафија завршиће у затвору

Бошњачка државна мафија која је нашла уточиште у СДA покушава да скрене пажњу са себе. Међутим, одговорно тврдим да ће се они наћи тамо гдје им је мјесто, јер су починили политичка убиства и огромну крађу.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић.

Ми имамо пет листа које треба да се процесуирају и да се њима позабаве институције БиХ. Када се те ствари покрену и буду одговарали они који су на безочан начин опљачкали ову земљу и часне људе у њој, онда БиХ може рећи да почиње да живи као правна држава - казао је Радончић.

ГЛAС: Крај прошле и почетак ове године обиљежило је убиство полицајца Мухидина Пиводића који је радио на обезбјеђењу православне цркве у сарајевском насељу Рељево. Знате ли шта су мотиви тог убиства и како коментаришете овај гнусни чин?

РAДОНЧИЋ: Сваки напад на полицију је директан атак на државу. Правосудни и истражни органи треба да дају одговор на питање који су мотиви убиства и добро је да је одмах отклоњена било каква сумња да ово убиство има било какве везе са чињеницом да се догодило поред цркве и да оно нема било какву националну позадину. Ријеч је о гнусном убиству и увјерен сам да ће све агенције које су за то задужене, радити одговорно и у најбољем интересу јавности и безбједности у БиХ и расвијетлити овај случај. БиХ мора постати безбједнија земља. Ову годину видим као годину борбе против системске корупције. Јавност од тужилаштава, судова и безбједносних агенција очекује да се лате посла и раде. Желим да их охрабрим да свој посао раде што енергичније и одговорније.

ГЛAС: Какво сте стање затекли у Министарству безбједности када сте преузели функцију министра?

РAДОНЧИЋ: Министарство треба деполитизовати. Ова институција не смије бити у рукама једне странке и појединца. Министарством у које сам дошао страначки је управљао Садик Aхметовић из СДA и мој први задатак био је да га деполитизујем. Сматрам да сам то у првих мјесец од преузимања функције завршио. Министарство не смије да се мијеша у оперативни рад полиције, али са њима мора да сарађује.

ГЛAС: Питања корупције, криминала и тероризма су горућа. Да ли је до сада било довољно воље да се она разријеше?

РAДОНЧИЋ: Не бих одговорио са да или не, али чињеница је да су корупција, криминал и тероризам епитети који се везују за БиХ. Имамо неколико неразријешених политичких убистава, немамо процесуиран озбиљан привредни криминал, а на нашим подручјима ни тероризам није стран. Имамо хиљаде случајева корупције, уништено је на стотине великих компанија, банке су преварене за око милијарду марака кредита без покрића... То довољно говори да у БиХ није било амбијента и политичке воље да се уђе у озбиљну борбу против корупције и криминала.

ГЛAС: Ко је опструисао рад на тим предметима и зашто?

РAДОНЧИЋ: Мислим да су највеће опструкције чинили лидери и руководства појединих политичких партија. Чињеница је да ми у Федерацији нисмо хтјели да разријешимо ко је опљачкао више од 100 некада успјешних компанија. Ради се о породици Селимовић коју никада нико није хтио да процесуира, а ријеч је о једном од највећих криминала који су се десили у Европи у посљедњих 20 година. Два политичка убиства су се догодила у Сарајеву и то значи да је ријеч о чињеници да није било воље да се те ствари рјешавају, а кривци су они који су управљали земљом посљедње двије деценије. Они су морали створити амбијент да се те ствари разријеше.

ГЛAС: И послије Вашег именовања на функцију министра безбједности из СДA не престају оптужбе да сте у пријатељским везама са особама које се налазе на америчкој црној листи попут Насера Кељмендија?

РAДОНЧИЋ: Немам никакве везе ни са Кељмендијем, ни са било ким са америчке црне листе и то господа из СДA зна. Да сам имао или, не дај Боже, да имам било какве везе са Кељмендијем и њему сличнима и да сам у било каквој вези са криминалцима сигурно не бих могао проћи све безбједносне провјере које подразумијева функција министра безбједности. На црној листи су чланови руководства СДA Хасан Ченгић и Бакир Aлиспахић који и данас раде у параобавјештајном савјету СДA. Овдје се ради о замјени идентитета. Бошњачка државна мафија која је нашла уточиште у СДA покушава да скрене пажњу са себе. Међутим, одговорно тврдим да ће се они наћи тамо гдје им је мјесто, јер су починили политичка убиства и огромну крађу. Они су перјанице огромне корупције и довођење Кељмендија у везу са мном неће им бити од помоћи. Кељменди треба да буде ухапшен и да се пред правосудним институцијама утврди ко је та особа и којом се врстом криминала бавила, а којом није.

ГЛAС: Хрватска и Србија су отвориле неколико великих истрага у борби против организованог криминала, док у БиХ то није случај?

РAДОНЧИЋ: Ми имамо пет листа које треба да се процесуирају и да се њима позабаве институције БиХ. Једна обухвата прљаву приватизацију, друга неплаћање милијарду и по марака пореза у Федерацији, трећа дугове по основу ПДВ-а, четврта дугове према банкама, а пета листа негативне ревизорске извјештаје. Тужилаштва треба да процесуирају људе и приватне компаније које се налазе на тим листама. Када се те ствари покрену и буду одговарали они који су на безочан начин опљачкали ову земљу и часне људе у њој, онда БиХ може рећи да почиње живјети као правна држава.

Мишковић

ГЛAС: Доводе Вас у везу и са Мирославом Мишковићем. Да ли сте са њим сарађивали?

РAДОНЧИЋ: Мишковић је пробао да инвестира у ФБиХ и направили смо заједнички компанију са 2.000 марака капитала. "Aваз" је ту био сувласник са 25 одсто и послије неколико мјесеци је продао капитал Мишковићу. Објекат у Тузли умјесто са Мишковићем одлучио сам да градим са Селвером Оручем. Данас се тај објекат зове "Aваз Робот центар". Напади потичу из СДA и њима блиских кругова, односно од ратно-криминалне и приватизацијске мафије. За СДA не треба да буду проблем отац и син Мишковић, него отац и син Хилмо и Мујо Селимовић. Они су направили највећу пљачку у историји БиХ и ми треба да се бавимо њима, а Мишковићем нека се баве правосудне институције Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана