ФБиХ поставила зид, Српској пријети најезда миграната

Вељко Зељковић
ФБиХ поставила зид, Српској пријети најезда миграната

Бањалука - Приједор, Нови Град, Бањалука, али и нека друга мања мјеста која се налазе у близини ентитетске линије раздвајања Републике Српске и Федерације БиХ могли би постати нови колективни центри за мигранте.

Према ријечима бањалучких такси превозника, полиција ФБиХ, али и припадници Граничне полиције БиХ посљедњих неколико дана не дозвољавају улазак миграната на подручје ФБиХ и враћају их у Републику Српску.

- Мигранти који долазе у Бањалуку обично се окупљају око жељезничке и аутобуске станице и траже било какав превоз. Ми смо их све донедавно возили, али одскора нас припадници федералне полиције заустављају и враћају. Једноставно, не постоји више ниједан путни правац према Бихаћу који они не надзиру. Поставили су пунктове и контролишу сва возила, па и цивилна, провјеравајући има ли у њима миграната - каже за “Глас Српске” један од бањалучких таксиста који је желио да остане анониман.

Он је додао да, и поред страха који постоји, таксисти и даље одлучују да их возе, и то под окриљем ноћи јер, како је појаснио овај таксиста, од нечега се мора живјети. Како је открио, тарифа за ову “ноћну вожњу” до Бихаћа креће се око 100 евра.

Да се све више миграната враћа у Српску, јер је подручје Унско-санског кантона затворено, потврдили су у незваничном разговору и радници “Жељезница РС”.

- Не успијевају да нађу канале којима би се пребацили до Бихаћа и других мјеста у ФБиХ и онда се возом из Новог Града враћају у Бањалуку тражећи неке нове руте којима би се пребацили до Хрватске - истакли су они наводећи како у посљедње вријеме све чешће затичу групе миграната који, тражећи неко мјесто на којем би преспавали, проваљују у службене просторије овог предузећа.

Како су додали, углавном се ради о млађим лицима старости од 20 до 30 година.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача потврдио је за “Глас Српске” да власти Унско-санског кантона већ извјесно вријеме спроводе забрану даљег уласка миграната.

- Ова одлука закомпликовала је ствари у Новом Граду, јер је на рубним подручјима наше општине дошло до повећаног и неконтролисаног прилива миграната, због чега су наши грађани све више узнемирени - рекао је Дрљача.

Он је навео да би ова ситуација, ако нешто не буде предузето, могла ескалирати, јер мигранти више не знају на коју страну да крену.

- Они постају очајни, а када је у неко у таквом стању, он је спреман на све. Због тога смо одлучили да донесемо и низ мјера којима ћемо подићи ниво безбједности у нашем граду, посебно у близини школа - поручио је начелник општине Нови Град.

Декан Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин каже да у БиХ постоји једна сасвим чудна ситуација, коју је логички веома тешко објаснити.

  • Земље из нашег окружења не дозвољавају улазак миграната на своју територију, а БиХ велики дио својих ресурса троши да им забрани излазак из земље. То је парадокс. Сада имамо ситуацију да им се не дозвољава пролазак и ка западнокрајишким општинама. Оваква одлука није добра и волио бих да ми неко из Сарајева каже да ли постоји некакав конкретан план како ће бити ријешено ово питање - навео је Жупљанин изражавајући увјерење да ће власти у Српској знати да одговоре и на ове нове изазове. 

Ћулум затечен

Забрана уласка миграната на подручје Унско-санског кантона затекла је директора Полиције Републике Српске Дарка Ћулума, јер је на једном од посљедњих састанака Оперативног штаба за питање миграција у БиХ договорено да се то не чини. Он је тренутно безбједносно стање у Српској оцијенио као задовољавајуће, истичући да припадници полиције свакодневно прате кретање ових група на подручју Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана