ФБиХ намеће Српској измишљени празник

Жељка Домазет
ФБиХ намеће Српској измишљени празник

Бањалука - БиХ нема закон о празницима, а 25. новембар, некадашњи дан ЗАВНОБИХ-а, не може бити обиљежаван као "дан државности БиХ" на основу неких старих закона, нити тај наводни празник важи за ниво БиХ као што тврде бошњачки званичници, поручили су јуче званичници и правници из Српске.

У ФБиХ је овај датум обиљежен као "дан државности БиХ", а предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да је тај празник прописан законом и да важи за државни ниво и да његово необиљежавање представља непоштовање закона. Исти став изнијели су и представници Форума бошњачких интелектуалаца затраживши чак да буду кажњени сви који не славе 25. новембар.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да не постоји одлука о "дану државности БиХ" за коју су гласала сва три народа у БиХ, нити је Парламент БиХ усвојио закон о празницима.

- Због тога 25. новембар није, нити може бити заједнички празник, а посебно не "дан државности БиХ". Инсистирање на "дану државности" доприноси даљим подјелама у БиХ и сви они, укључујући и представнике међународне заједнице, који подржавају обиљежавање овог датума као "дана државности БиХ" директно доприносе њеном додатном урушавању - казао је Додик истичући да ће све док се народи у БиХ не договоре о датуму који ће бити прихватљив за све, 25. новембар бити обиљежаван само у једном дијелу БиХ.

Предсједник РС је рекао да је добро што се и члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић на исти начин одредио према обиљежавању 25. новембра. Иванић је раније рекао да БиХ нема закона о празницима и да 25. новембар не може и не треба да буде обиљежаван као "дан државности БиХ".

- За мене тај наводни празник не може и не треба да буде обиљежаван. А, да би неко такав празник и обиљежавао, онда би тај датум требало и морало да буде прихваћен од свих конститутивних народа у БиХ - нагласио је Иванић.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да ниједним законом није прописано да је 25. новембар празник на нивоу БиХ.

- Закон о празницима који би били обиљежавани у цијелој БиХ није донесен. Све док се то не деси за нас из Српске је 25. новембар обичан радни дан. Немамо ништа против тога да га славе у Федерацији као што РС има своје празнике. Запослени из РС у институцијама на нивоу БиХ раде 25. новембра - рекао је Продановић.

Шеф Клуба посланика СДС-а у парламенту БиХ Александра Пандуревић рекла је да су изјаве о празницима попут Џаферовићеве нешто што се из године у годину понавља, иако су потпуно неаргументоване.

- Ако се неко позива на закон из седамдесетих година прошлог вијека из СФРЈ онда би требало рецимо да се спроводи и закон о забрани ношења хиџаба. Кад се тај закон буде спроводио, онда можда можемо разговарати о томе да се примјењује и овај такозвани закон о државним празницима - рекла је Пандуревићева.

Поводом 25. новембра Џаферовић је заједно са другим делегацијама посјетио мезарје Ковачи у Сарајеву гдје је одао почаст погинулим борцима Армије РБиХ и првом предсједнику Предсједништва РБиХ и оснивачу СДА Алији Изетбеговићу.

- Празник се, нажалост, не обиљежава на простору цијеле земље како би требало бити. Ми имамо закон о 25. новембру као државном празнику и његово необиљежавање није резултат непостојања закона, већ питање непоштовања закона - казао је Џаферовић и додао да је 25. новембар дан када је успостављен континуитет државности државе.

У организацији Форума бошњачких интелектуалаца у Сарајеву је одржана јавна трибина о теми "Обнова босанске државности на Првом засједању ЗАВНОБиХ-а који је један од најважнијих догађаја у хисторији Босне". Истичући да се 25. новембар обиљежава само у ФБиХ предсједник Форума Суад Куртћехајић је казао да је то питање повреде права.

- "Дан државности БиХ" представља празник који важи на државном нивоу. Мањи ентитет БиХ данас не слави празник. Нико не поставља питање правне процедуре да буду кажњени они који не славе, бар одговорни на високим позицијама на нивоу државе. Скупштина БиХ је 1945. године прогласила 25. новембар Даном државности, а Предсједништво је то прогласило својим указом. До дана данашњег, тај закон није суспендован и не коси се ни са једном одредбом дејтонског устава - казао је Куртћехајић.

Експерт уставног права Миле Дмичић рекао је да се 25. новембар обиљежава у ФБиХ на основу закона о празницима тог ентитета и да Законом о празницима РС тај датум није празник у Српској и да то не може бити ни на нивоу БиХ.

- Све док у Парламенту БиХ не буде донесен закон и постигнута сагласност два ентитета и три државотворна народа овакав начин обиљежавања празника мора се поштовати - казао је Дмичић.

Нагласио је да је БиХ прије рата имала карактер федералне јединице у оквиру СФРЈ и да је садашњу пуну државност односно суверенитет добила Дејтонским споразумом.

- Сваки ретроградни однос према законима и уставу, позивање на изрицање санкција, па и називање РС мањим ентитетом је недопустиво и некоректно и представља кршење уставне норме јер се БиХ се састоји од два равноправна ентитета - рекао је Дмичић.

Сребреница

Бошњаци запослени у општинској администрацији и неким установама у Сребреници јуче нису дошли на посао искористивши одобрење начелника општине Ћамила Дураковића да сви који 25. новембар осјећају као празник могу користити плаћени слободан дан. Дураковић није прогласио нерадни дан у општини и јавним установама и фирмама, али је на улазу у општинску зграду постављено обавјештење да је према Закону о празницима РС радни дан, али да запослени који "дан државности БиХ" осјећају као празник могу искористити право на плаћени слободан дан, али није наведено на основу ког закона. За Србе у Сребреници јуче је био нормалан радни дан.

К. Ћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана