FBiH na meti ombudsmana zbog diskriminacije

Željka Domazet
FBiH na meti ombudsmana zbog diskriminacije

Sarajevo - Institucija obudsmana za ljudska prava BiH izradiće specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno zvaničnih obilježja u BiH koji treba da sadrži i pregled zakonskih odredbi, a poseban akcenat biće stavljen na konstitutivnost tri naroda i odluku Ustavnog suda BiH od 2006. godine.

Tom odlukom proglašeni su neustavnim članovi Zakona o grbu i zastavi FBiH i Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS. FBiH za razliku od RS, koja je izmijenila himnu i grb, još nije ispunila odluku suda i dobila obilježja na kojima su zastupljeni nacionalni simboli sva tri konstitutivna naroda, a ne samo bošnjačkog i hrvatskog.

Analizu je od ombudsmana zatražio Predstavnički dom Parlamenta BiH nakon što je na prošloj sjednici usvojena inicijativa poslanika SDS-a Borislava Bojića. On je uvjeren da će ombudsmani sačiniti detaljan i profesionalan izvještaji i da će nakon toga biti preduzete aktivnosti kako bi utvrđene nepravilnosti bile otklonjene.

- Riječ je o veoma važnim pitanjima i u ovom trenutku ne bih davao kvalifikacije o tome kako se u BiH upotrebljavaju i koriste određena obilježja - rekao je Bojić.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da je očito da je FBiH nezainteresovana da ispoštuje odluku Ustavnog suda.

- Na obilježjima FBiH se ne vidi da su Srbi konstitutivni narod u Federaciji. Takva je situacija i kada je riječ o upotrebi jezika i pisma - rekao je Prodanović.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović podsjeća da su grb i zastava FBiH prije deset godina proglašeni neustavnim jer na njima nema obilježja srpskog naroda. Ponašanje federalne vlasti od donošenja te sudske odluke do danas, koje su odbijale da usvoje nova zvanična obilježja tog entiteta, Mihajlović ocjenjuje kao jasan dokaz bošnjačke želje za unitarizacijom i dominacijom u BiH.

- U Parlamentu FBiH ranije su bile formirane komisije, a stizali su i idejni prijedlozi o tome kako bi nova obilježja FBiH trebalo da izgledaju. Međutim, to pitanje već godinama više niko ni ne pominje. Za razliku od Srba i Hrvata, Bošnjacima očigledno ne smeta što odluka Ustavnog suda o tom pitanju u FBiH nije ispoštovana i što se umjesto usvajanja novih obilježja, na kojima će biti zastupljeni nacionalni simboli sva tri konstitutivna naroda, već cijelu deceniju koriste zvanična zastava i grb BiH - kaže Mihajlović.

Ombudsman za ljudska prava Jasminka Džumhur rekla je da će ispoštovati zahtjev Parlamenta BiH.

- Riječ je o veoma značajnoj problematici koja zahtijeva mnogo rada. I od građana smo dobili zahtjev da bude ispitana ova oblast jer se žale da nema obilježja ni na graničnim prelazima, problematični su i nazivi ulica i mnogo toga - istakla je Džumhur.

Kantoni

Slaviša Mihajlović ističe da je situacija i u kantonima slična onoj u FBiH.

- Prva odluka Ustavnog suda u vezi sa simbolima odnosila se na Kanton deset još 1998. godine. Tu je osnovni simbol hrvatska šahovnica i do danas ta odluka nije ispoštovana bez obzira na dvije urgencije. Takvo stanje je u cijeloj FBiH gdje direktno krše Ustav i odluku o konstitutivnosti - rekao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana