FBiH minira objavu rezultata popisa

V. K.
FBiH minira objavu rezultata popisa

Sarajevo - Iako je od popisa stanovništva u BiH prošlo više od godinu i po, na konačne rezultate će se još čekati, jer statističke institucije ne mogu da se usaglase o načinu na koji će doći do broja stalnog stanovništva.

To je bio kamen spoticanja na sjednici Centralnog popisnog biroa, održanoj u srijedu, što bi moglo da, kako navode u Agenciji za statistiku BiH, prolongira objavu konačnih rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Problem je u tome što federalna strana nastoji da u stalni broj stanovnika budu uvedeni i oni koji duže od godinu žive van granica BiH, tako da ponuđeni prijedlog jedinstvenog programa obrade popisne građe nije dobio podršku.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković kaže da se moraju poštovati Zakon o popisu stanovništva u BiH i međunarodni standardi u vezi sa pravilima popisa.

- Ponuđeni program nije usvojen, bilo je malih kompromisa za stvari tehničke prirode, dok su ključna pitanja i dalje ostala otvorena. Jedno od spornih pitanja je u vezi sa konzistentnošću, te mjestom rada i školovanja. Mi tražimo da se poštuju pravila. Oni koji su odsutni iz BiH manje od godinu mogu da budu dio stalnog stanovništva, a oni koji tu nisu duže od godinu ne mogu - kaže Čičkovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana