Evrostat za duži rok za objavu rezultata popisa

Željka Domazet
Evrostat za duži rok za objavu rezultata popisa

Sarajevo - Šef Misije zvanične statističke agencije EU - Evrostata Piter Everers uputio je pismo direktoru Agencije za statistiku BiH Velimiru Jukiću navodeći da statističke agencije u BiH treba da razmotre pokretanje procedure za izmjenu Zakona o popisu stanovništva i obezbijede dovoljno vremena za određivanje metodologije za obradu podataka dobijenih popisom stanovništva iz 2013. godine.

Zakonom je definisano da je rok za objavu rezultata popisa stanovništva 1. jul, ali statističke agencije ne mogu postići dogovor o metodologiji obrade podataka. Kamen spoticanja su pravila za uspostavljanje rezidentnog stanovništva. Problem je što federalna strana, posebno Bošnjaci, insistira da pravila budu labavija nego što je propisano zakonom, pa bi status stalnog stanovništva dobio znatno veći broj osoba, što se poklapa sa bošnjačkim političkim ciljevima da bude utvrđen što veći broj Bošnjaka.

- Izmjene zakona treba da budu opravdane realističnim i detaljnim planom sa utvrđenim rokovima za neophodne odluke - istakao je Everers.

U pismu, koje je u posjedu "Glasa Srpske", navedeno je da nakon nedavno održanih sjednica Centralnog popisnog biroa i činjenice da nije utvrđena metodologija za obradu podataka treba razmisliti o sljedećim koracima koji su neophodni da bi posao bio okončan.

- Međunarodna posmatračka operacija (IMO) je u februaru smatrala da je potrebno najmanje četiri do pet mjeseci za objavu rezultata popisa nakon utvrđivanja metodologije za obradu podataka. Uprkos teškoj situaciji, IMO tim i Evrostat još očekuju od statističkih institucija da nađu način i riješe problem neslaganja o metodologiji za obradu podataka. Uz pretpostavku da statističke institucije namjeravaju završiti posao i ubrzo objaviti rezultate i da se rješenje ne očekuje u narednih nekoliko dana, treba razmotriti pokretanje procedure izmjene Zakona o popisu stanovništva - istaknuto je u pismu.

Agencija za statistiku BiH uputila je pismo direktorima Zavoda za statistiku RS Radmili Čičković i Federalnog zavoda za statistiku Emiru Kremiću. U Zavodu za statistiku RS sadržaj pisma nisu željeli dalj komentarišu poručivši da se o tome treba izjasniti Agencija za statistiku BiH.

U Agenciji za statistiku BiH kazali su da pripremaju izvještaj o trenutnom statusu aktivnosti koji će narednih dana, u skladu sa zaključkom sa sjednice Centralnog popisnog biroa održane sredinom aprila, dostaviti Savjetu ministara BiH.

- Budući da nije postignuta saglasnost o jedinstvenom programu obrade podataka popisa, u izvještaju će biti navedeno da rukovodstvo Agencije za statistiku BiH nema jedinstven stav o tome da li je moguće da se u zakonskom roku obrade i objave rezultati, ni o tome da se od Savjeta ministara zatraži pokretanje procedure za donošenje izmjene zakona u vezi sa rokom za objavu rezultata popisa -  rekao je za "Glas Srpske" Jukić, koji je nakon posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa izjavio da nije isključena mogućnost da bude zatraženo od Parlamenta BiH produženje roka za objavu rezultata popisa.

Kremić smatra da je Jukić izlobirao kod Evrostata da predloži izmjene Zakona o popisu.

- To je očito bio i krajnji cilj, na šta duže vrijeme upozoravamo. Iznenađen sam Everersovim prijedlogom. Prolongiranje zakonskog roka objave podataka popisa značilo bi direktno kršenje određenih principa, što vodi u proizvoljnost, vremensku neodređenost i arbitrarnost - kazao je Kremić.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra da nije bilo razloga da već ne budu objavljeni rezultati popisa.

- Ako je uslov da se dođe do dogovora samo produženje roka, SNSD neće imati ništa protiv. RS, međutim, sigurno neće pristati da se nerezidentno stanovništvo uvede u rezidentno i da se oni koji godinama žive i rade u drugim zemljama, pa čak imaju tamo i stalno mjesto boravka, uvedu kao stalni stanovnici ove zemlje - istakao je Prodanović.

Osmanović

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je da je na Agenciji za statistiku BiH odgovornost da do 1. jula objavi rezultate i da odgađanje roka, ako se nastavi neodgovoran rad, neće dati rezultat.

- Najveća odgovornost da posao privedu kraju je na Velimiru Jukiću i dvojici zamjenika direktora. Direktor Agencije je na putu koji mu nije bio potreban jer je bolje da svaki dan razgovara sa direktorima entitetskih statističkih zavoda da bi pitanje objavljivanja rezultata popisa bilo riješeno - istakao je Osmanović. 

********

1 - 15. oktobar 2013.

Obavljen popis stanovništva u BiH

5. novembar 2013.

Objavljeni preliminarni podaci

15. mart 2016.

Rok za usvajanje metodologije za obradu podataka

1. jul 2014 - 1. jul 2016.

Period u kojem sukcesivno moraju biti objavljivani rezultati popisa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana