Европски парламент спрема резолуцију уперену против РС

Ведрана Кулага
Европски парламент спрема резолуцију уперену против РС

Бањалука - Пред европским парламентарцима ускоро ће се наћи нова резолуција о БиХ, чији је аутор Кристијан Дан Преда, а њен нацрт показује да је у кључним питањима уперена против ставова и политике РС.

Преда, који је извјестилац Европског парламента за БиХ, је у тексту који је предложио о два веома важна питања, попису становништва и одлуци Уставног суда БиХ у вези са Даном РС, исказао ставове који су директно уперени против Српске. Преда је указао да је попис становништва у БиХ обављен регуларно и у складу са законима, те изразио жал што није спроведена одлука Уставног суда БиХ у вези са Даном РС.

У нацрту резолуције је наглашена и потреба даљег напретка БиХ ка ЕУ. Истакнуто је и да треба обезбиједити већу независност правосуђа, наставити са реформама и ојачати борбу против радикализма и спријечити одлазак младих под утицајем те идеологије, те појачати борбу против организованог криминала.

На нацрт резолуције већ је упућено готово 300 амандмана, а највише из пера хрватских посланика и Харалда Вилимског из Слободарске партије Аустрије, који је члан посланичке групе Европа нација и слобода.

Вилимски је реаговао, између осталог, на параграф у Предином тексту који се односи на резултате пописа становништва спроведеног 2013. године, указујући на то да су објављени на основу погрешне методологије и да постоји сумња да је једнострано одлуку о томе донио директор Агенције за статистику БиХ под утицајем главног тужиоца Тужилаштва БиХ те да је тиме директно прекршен закон због чега европски парламентарци треба да се изјасне о томе. Аустријски посланик се успротивио нацрту резолуције и када је ријеч о референдуму који је у септембру прошле године спроведен у Српској, као одговор на проглашење неуставним дијела Закона о празницима РС којим је прописано да се Дан Републике обиљежава 9. јануара.

- Референдум у РС се односио на подручје за које су надлежни ентитети и Европски парламент препознаје надлежност Владе РС објашњене у члановима 70 и 77 Устава РС и одјељку Устава БиХ, који су прикладни стандардима за референдум Савјета Европе и признаје вољу грађана РС да изразе свој став о законима и институцијама наметнутим декретима високог представника који нарушавају владавину закона и Дејтонски споразум - навео је Вилимски у једном од својих амандмана.

У нацрту резолуције је осуђена и одлука Народне скупштине РС из октобра прошле године, када су поводом 25 година рада парламента додијељена признања и плакете бившим лидерима Српске који су осуђени за ратне злочине. Вилимски је на тај дио кроз амандман упозорио на неефикасност Суда и Тужилаштва БиХ и дискриминацију, истичући да је неопходно поштовати све жртве, како би било ојачано помирење. Он је у једном од амандмана позвао европарламентарце да имају у виду и извјештај о раду правосуђа на нивоу БиХ у процесуирању ратних злочинаца, који је израдила британски судија Џоана Корнер.

Хрватски посланици су се у амандманима углавном фокусирали на уређење БиХ. Посланик Дубравка Шуица у једном од амандмана наводи да БиХ неће бити успјешан кандидат за чланство у ЕУ док не буду успостављени институционални услови, указујући на потребу спровођења уставних реформи.

- Будуће уставне реформе треба да узму у обзир принципе федерализма, децентрализације и позивамо лидере да раде на неопходним промјенама - навела је она.

Посланик из Хрватске Тонино Пицула је подржао напредак у спровођењу реформи и одлучност БиХ да настави са институционалним и социо-економским реформама и изразио жаљење што етничке и политичке подјеле често отежавају заједничка настојања у погледу реформи. Нагласио је да дубоко жали због чињенице да БиХ и даље крши Европску конвенцију о људским правима, јер није спровела одлуку Европског суда за људска права у предметима "Сејдић и Финци", "Зорнић" и "Пилав". Посланик Жељана Зовко је указала да је вријеме за постдејтонско уређење земље и позвала да буду обезбијеђена једнака права за три конститутивна народа у БиХ, посебно указујући на број и права Хрвата.

Вилимски је у погледу уређења БиХ подвукао да све уставне промјене могу бити урађене у Парламенту БиХ, уз договор два ентитета како је предвиђено Уставом БиХ.

Европски пут

Кристијан Дан Преда и европски посланици поздравили су разматрање апликације БиХ за чланство у ЕУ од стране Савјета ЕУ.

Оцијенили су да је то од стратешке важности и позвали су надлежне органе у БиХ на свим нивоима да сарађују и координишу у процесу давања одговора на питања из упитника Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана