Европска комисија: Ојачајте границе и спријечите прање новца

nezavisne.com
Европска комисија: Ојачајте границе и спријечите прање новца

Брисел, Сарајево, Бањалука - Босна и Херцеговина испуњава мјерила за визну либерализацију, али и даље постоје проблеми у имплементацији Акционог плана за миграције и азил, као и проблем организованих криминалних група из БиХ које дјелују у ЕУ, наведено је у најновијем извјештају о спровођењу визне либерализације, који је урадила Европска комисија.

Судећи по садржају самог текста може се закључити да засад ове мањкавости не угрожавају безвизни режим БиХ са ЕУ, али су изречена јасна упозорења да ЕУ очекује да се ријеше ови проблеми.

Подсјећања ради, извјештаји се редовно подносе након што је у марту прошле године усвојен механизам за суспензију безвизног режима. Механизам за суспензију усвојен је због великог броја лажних азиланата са западног Балкана, након што су овим земљама укинуте визе. Иако је проблем лажних миграната успјешно ријешен тиме што су земље западног Балкана проглашене сигурним, што је убрзало њихову депортацију, након тога појавио се проблем имиграната с Блиског истока, који преко територије западног Балкана настоје илегално ући у земље западне Европе, посебно Њемачку.

БиХ је похваљена што је имплементирала Стратегију сузбијања илегалних миграција за период 2016-2020, али је указано на проблеме недостатка координације надлежних тијела у БиХ, као и недовољног броја граничних полицајаца.

“Организоване криминалне групе из БиХ су међу најактивнијим за организоване крађе у ЕУ, као и у вези с трговином људима и наркотицима. БиХ је једна од најчешћих дестинација за украдена возила из ЕУ. И даље постоје велике количине оружја у БиХ, што повећава ризик од његовог шверцовања”, наведено је у овој извјештају.

Европска комисија од БиХ тражи да појача улагања у безбједност граница, да побољша граничне контроле, регистрацију и идентификацију на њеним границама, као и да појача активности на превенцији организованог криминала и прања новца на координисани начин укључујући све агенције за спровођење закона.

Иако је констатовано да је дошло до напретка у активностима против криминалних група, истакнуто је да и даље постоје проблеми у правосудном процесуирању таквих случајева.

Димитрис Аврамопулос, комесар за миграције, унутрашње послове и држављанства, рекао је да све земље обухваћене визном либерализацијом, међу којима су, осим БиХ, још и Србија, Албанија, Македонија, Црна Гора, Грузија, Молдавија и Украјина, морају урадити више на сузбијању организованог криминала и илегалних миграција.

“Безвизно путовање између нас и земаља западног Балкана и источног сусједства донијело је корист свим странама. Међутим, уз безвизно путовање долазе и обавезе, и зато позивамо све земље да своје обавезе и испуне”, рекао је Аврамопулос.

Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ, каже да су због појачаних мјера у току протекле године и притисака миграната суочени с мањком од око 440 полицијских службеника.

“И прије ситуације с мигрантима ГП БиХ суочавала се с проблемом недостатка од најмање 500 полицијских службеника. При томе морам истакнути да је недостатак полицијских службеника у редовима Граничне полиције БиХ проблем који је настао прије мог доласка на чело ГП БиХ и он се није могао ријешити претходне четири године. У неколико наврата смо од надлежних органа тражили подршку у виду попуњавања свих слободних радних мјеста полицијских службеника ГП БиХ, који обављају послове граничних провјера и надзора, изванредним пријемом и школовањем додатног броја кадета, или да се због журности један број радних мјеста попуни привременим екстерним премјештајем полицијских службеника из других полицијских агенција”, каже он.

Галић додаје да мањак није било могуће надомјестити с обзиром на то да је сличан број службеника отишао у пензију, а обука за нове службенике траје одређени период.

“Као испомоћ организационим постројбама Граничне полиције БиХ на граници са Србијом и Црном Гором актуално су изванредно ангажирана 102 службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Државне агенције за истраге и заштиту и Министарства унутрашњих послова РС, који у сурадњи с припадницима Граничне полиције БиХ у граничном појасу одвраћају мигранте у њиховим покушајима да илегално пређу границу”, каже он и додаје да је од почетка децембра спријечено 14.900 илегалних прелазака држављана високог миграцијског ризика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана