Европосланици из Хрватске траже хрватску федералну јединицу у БиХ

Танјуг
Европосланици из Хрватске траже хрватску федералну јединицу у БиХ

Бањалука, Брисел - Хрватски посланици у Европском парламенту амандманом на резолуцију известиоца за БиХ предлажу да се БиХ реформише на принципима федерализма.

"Будућа уставна реформа треба да узме у обзир принципе федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања и предузети мјере да се поједностави комплексна институционална структура како би се смањили трошкови и повећала функционалност државе", наводи се у амандману, преноси РТРС.

У амандману који су предложили са колегама из Пољске и Словачке, Европски парламент би требало да позове међународну заједницу да покрене разговоре о уставним реформама у БиХ.

"Позивамо међународну заједницу да покрене разговоре о неопходним уставним реформама које ће обезбједити функционалност и стабилност БиХ. Наглашавамо да је кључно увести механизам који ће обезбједити једнака права свим конститутивним народима, у том смислу је могућа федерализација земље", стоји у тексту амандмана.

РТРС наводи да је у недјељу у Мостару, на сједници Хрватског народног сабора (ХНС) предсједник Главног савјета ХНС Божо Љубић подсјетио на декларацију о реформи БиХ на принципима федерализма, коју су усвојили на прошлом засједању. Љубић каже да је циљ федерална јединица са хрватском већином.

Хрватски европарламентарци који су поднели амандман су Дубравка Шуица, Жељана Зовко, Ивана Малетић и Маријана Петир.

"Циљ је административно територијална реорганизација која ће, наравно, укључивати и федералну јединицу са хрватском већином. То је наш трајни циљ од којега не одустајемо", рекао је Љубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана