Европол посвађао домаћу полицију

Жељка Домазет
Европол посвађао домаћу полицију

Бањалука - Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је јуче да ће дати сагласност за промјену адресе заједничке контакт тачке са Канцеларијом европске полиције, али да се у меморандуму са Европолом не може помињати Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и да неће прихватити мијењање оперативног споразума с Еурополом потписаног 31. августа 2016. године.

Лукач је реаговао након што је министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио да меморандум са Европолом о успостављању заједничке контакт тачке у БиХ неће бити потписан због условљавања полицијских агенција која су политичког карактера. Прецизирао је да представницима МУП-а РС није било прихватљиво да адреса, односно сједиште контакт тачке буде у Дирекцији за координацију полицијских тијела са образложењем да је она у сваком смислу спорна.

- МУП РС је, након што је одбачена идеја да сједиште контакт тачке буде у Министарству безбједности БиХ, пристао да сједиште буде у Дирекцији за координацију полицијских тијела уз услов да у меморандуму буде наведен само назив улице, али не и назив те агенције, што су одбили представници Федералне управе полиције и кантонални МУП-ови - рекао је Мектић и додао да не криви искључиво МУП РС и да је било условљавања и са других страна.

Мектић је подсјетио да је оперативни споразум са Европолом потписан прошле године и да се од тада 16 полицијских агенција у БиХ покушавају договорити о сједишту контакт тачке, због чега је потписивање меморандума које је требало да буде обављено јуче неизвјесно.

Лукач појашњава да није спорно потписивање меморандума, ни сагласност за промјену адресе.

- Међутим, ми не прихватамо да се у том документу помиње Дирекција за координацију полицијских тијела јер заједничка контакт тачка неће бити у њеном саставу - рекао је Лукач.

Подсјетио је да је са Европолом раније потписан оперативни споразум у којем пише да је Министарство безбједности БиХ адреса која ће бити заједничка контакт тачка за сарадњу са Европолом.

- Сада имамо причу да у Министарству безбједности немају довољно простора, немају двије или три канцеларије да би та заједничка контакт тачка радила на тој адреси. Не  могу да дозволим да се мијења оперативни споразум - навео је Лукач и додао да је на састанку са Мектићем договорено да потпишу споразум у којем за сада остаје адреса Министарства безбједности која је наведена и у оперативном споразуму, а да се након тога затражи мишљење од свих потписница споразума за промјену адресе.

БиХ изузетак

Драган Мектић каже да је потписивање меморандума са Европолом требало да буде један од највећих корака у европским интеграцијама у области безбједности.

- Због разних условљавања БиХ је једина земља у Европи која нема свог официра за везу у Хагу. Споразумом је било предвиђено и да Европол пошаље свог официра у БиХ, али ни до тога неће доћи - рекао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана