Евро разјединио Европу, а требало додатно да је повеже

Глас Српске
Евро разјединио Европу, а требало додатно да је повеже

Њујорк - Професор на Колумбија универзитету Џозеф Штиглиц рекао је да ништа није разјединило Европу као евро, иако је то био експеримент који је европске државе требало додатно да повеже.

У интервјуу за CNBC Штиглиц, добитник Нобелове награде за економију, сматра да би еврозона требала остати заједно, али ако се и распадне, за остатак Европе боље би било да је напусти Њемачка него Грчка. "Њемачка је прави проблем ЕУ", оцјењује он.


"Већина економиста се слаже да би то било најбоље рјешење за Европу: ако се еврозона мора распасти, нека је напусти Њемачка. Марка би ојачала, а њемачка привреда ослабила. Можда би тада схватили колико им је потребна еврозона и били склонији томе да помогну слабијим економијама", каже Штиглиц.

Коментаришући побједу Алексиса Ципраса и његове Сиризе на изборима у Грчкој, Штиглиц је рекао да је Европа зрела за промјене, те подсјетио да Грчка није једина чланица еврозоне која има великих привредних проблема.

"Политика коју је Европа наметнула Грчкој једноставно није функционисала. Исто вриједи за Шпанију и за друге земље. Грчка је направила неколико грешака, али Европа је направила још веће грешке. Лијекови који су им давали били су отровни. Довели су до већих дугова и слабије привреде. Ако Грчка изађе из еврозоне, мислим да ће јој бити боље него сад. Требаће да прође период прилагођавања, али привреда ће им расти. Када то виде Шпанија и Португалија, и они ће схватити да постоји алтернатива", сматра Штиглиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана