Еверерс: Одлука о програму обраде пописа у складу са препорукама ИМО

Срна фото: klix.ba
Еверерс: Одлука о програму обраде пописа у складу са препорукама ИМО

Сарајево - Директор Канцеларије за статистику Европске комисије /Евростат/ Питер Еверерс рекао је да је одлука о програму обраде података са пописа становништва из 2013. године коју је потписао директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић у складу са препорукама Међународне посматрачке операције /ИМО/ од прије двије године, које се односе на методологију.

Еверерс је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да се подаци са посљедњег пописа морају чувати у тајности, све до њиховог формалног објављивања, односно да се њима не смије манипулисати у јавности.


Према његовим ријечима, усвојени програм обраде података, који се односи и на статус резидентних становника, у складу је са препорукама ИМО.

Он је поновио да је рок за објављивање резултата 1. јули, наводећи да ће до тада бити представљењи први кључни подаци који се, како он претпоставља, односе на доб, пол и општине.

"Охрабрујемо да буде објављена прва публикација што прије која ће укључивати и резидентно становништво, а знам да ће бити тешко постићи договор", рекао је Еверерс.

Према његовим ријечима, статус резидентног становника у земљама ЕУ се регулише према томе гдје сте живјели посљедњих 12 мјесеци и гдје намјеравате да живите у наредних 12 мјесеци.

"Коначна оцјена о квалитету пописа биће дата након формалне објаве, а подаци ће бити објављивани фазно у наредних неколико мјесеци након 1. јула", истакао је он.

Еверерс није могао одговорити на питање да ли ентитетски заводи за статистику могу објавити самосталне податке, како је најављивано из Републике Српске.

"Национална варијабла није кључна у попису и она није била ни обавезујућа, знам да је овдје то осјетљиво и да није било сагласности. Политика ЕУ је да јачамо независност статистичких агенција, од политичког утицаја због лоших искустава у Грчкој", рекао је Еверерс.

Према његовим ријечима, Завод Републике Српске није сагласан са Програмом обраде података, али ће учествовати у наредним фазама сарадње.

"У наредних пола година ћемо извршити контролу прихватљивости података, те контролу свих спроведених активности. Даље одгоде објаве могу озбиљно наштетити релевантности података, с обзиром на то да застаријевају подаци и морају се што прије објавити", поручио је он.

Специјални представник ЕУ Ларс Гунар Вигемарк поручио је да кориштење статистичких података прије формалног објављивања није дозвољено, те да се из њих не могу извлачити никакви закључци.

"Политика треба да престане да се мијеша и тражим да се престане политизовати с обзиром на то да 90 одсто података нема везе са националном структуром", рекао је Вигемарк.

Еверерсу пренесени ставови Републике Српске

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић данас је у Сарајеву предсједавајућем Управљачке групе Међународне посматрачке операције /ИМО/ за попис становништва у БиХ Питеру Еверерсу пренијела став институција Српске да су одлука о јединственом програму обраде пописа становништва у БиХ и сам програм незаконити.

"Истакла сам да одлука директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде пописа становништва није она коју је разматрао Централни пописни биро и да је донесена без сагласности ентитета", изјавила је Чичковићева за Срну.

Према њеним ријечима, Еверерса је упознала са ставовима Републичког завода за статистику и Владе Републике Српске, који су наведени и у писму упућеном институцијама БиХ и међународним представницима.

"Указали смо на штетност Јукићеве одлуке и политичка неслагања у вези са обрадом пописних података", рекла је Чичковићева.

Као једну од незаконитости у програму обраде пописних података са којима је упознала Еверерса навела је објављивање резултата пописа.

"Предлаже се да се одређени дио података објави у складу са роком, а остали дио по неком плану. Ту постоји низ елемената супротних закону од формално-правних до суштинских", упозорила је Чичковићева.

Она је Еверерса подсјетила да су циљеви ИМО независни и непристрасни резултати пописа становништва, те остваривање повјерења у попис.

"Међутим, Еверерс је подржао програм који је донио Јукић", рекла је Чичковићева.

Према њеним ријечима, када су у питању препоруке ИМО у вези са обрадом података Еверерс је рекао да су препоруке широко постављене и да земље у оквиру тих препорука могу да праве своја рјешења.

"Еверерс је навео да су препоруке - препоруке, а да је закон - закон, односно да је закон изнад препорука", истакла је Чичковићева.

Директор Републичког завода за статистику рекла је да је Еверерс изразио сумњу када је ријеч о року објављивања резултата пописа.

"Еверерс је поставио питање да ли се за мјесец дана може урадити сав посао", додала је Чичковићева.

Она је поновила став да Савјет министара БиХ треба да се укључи у питање обраде и утврђивања резултата пописа нагласивши да је ова институција законски и практично дубоко умијешана у овај процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана