Everers: Odluka o programu obrade popisa u skladu sa preporukama IMO

Srna foto: klix.ba
Everers: Odluka o programu obrade popisa u skladu sa preporukama IMO

Sarajevo - Direktor Kancelarije za statistiku Evropske komisije /Evrostat/ Piter Everers rekao je da je odluka o programu obrade podataka sa popisa stanovništva iz 2013. godine koju je potpisao direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u skladu sa preporukama Međunarodne posmatračke operacije /IMO/ od prije dvije godine, koje se odnose na metodologiju.

Everers je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da se podaci sa posljednjeg popisa moraju čuvati u tajnosti, sve do njihovog formalnog objavljivanja, odnosno da se njima ne smije manipulisati u javnosti.


Prema njegovim riječima, usvojeni program obrade podataka, koji se odnosi i na status rezidentnih stanovnika, u skladu je sa preporukama IMO.

On je ponovio da je rok za objavljivanje rezultata 1. juli, navodeći da će do tada biti predstavljenji prvi ključni podaci koji se, kako on pretpostavlja, odnose na dob, pol i opštine.

"Ohrabrujemo da bude objavljena prva publikacija što prije koja će uključivati i rezidentno stanovništvo, a znam da će biti teško postići dogovor", rekao je Everers.

Prema njegovim riječima, status rezidentnog stanovnika u zemljama EU se reguliše prema tome gdje ste živjeli posljednjih 12 mjeseci i gdje namjeravate da živite u narednih 12 mjeseci.

"Konačna ocjena o kvalitetu popisa biće data nakon formalne objave, a podaci će biti objavljivani fazno u narednih nekoliko mjeseci nakon 1. jula", istakao je on.

Everers nije mogao odgovoriti na pitanje da li entitetski zavodi za statistiku mogu objaviti samostalne podatke, kako je najavljivano iz Republike Srpske.

"Nacionalna varijabla nije ključna u popisu i ona nije bila ni obavezujuća, znam da je ovdje to osjetljivo i da nije bilo saglasnosti. Politika EU je da jačamo nezavisnost statističkih agencija, od političkog uticaja zbog loših iskustava u Grčkoj", rekao je Everers.

Prema njegovim riječima, Zavod Republike Srpske nije saglasan sa Programom obrade podataka, ali će učestvovati u narednim fazama saradnje.

"U narednih pola godina ćemo izvršiti kontrolu prihvatljivosti podataka, te kontrolu svih sprovedenih aktivnosti. Dalje odgode objave mogu ozbiljno naštetiti relevantnosti podataka, s obzirom na to da zastarijevaju podaci i moraju se što prije objaviti", poručio je on.

Specijalni predstavnik EU Lars Gunar Vigemark poručio je da korištenje statističkih podataka prije formalnog objavljivanja nije dozvoljeno, te da se iz njih ne mogu izvlačiti nikakvi zaključci.

"Politika treba da prestane da se miješa i tražim da se prestane politizovati s obzirom na to da 90 odsto podataka nema veze sa nacionalnom strukturom", rekao je Vigemark.

Everersu preneseni stavovi Republike Srpske

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković danas je u Sarajevu predsjedavajućem Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije /IMO/ za popis stanovništva u BiH Piteru Everersu prenijela stav institucija Srpske da su odluka o jedinstvenom programu obrade popisa stanovništva u BiH i sam program nezakoniti.

"Istakla sam da odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade popisa stanovništva nije ona koju je razmatrao Centralni popisni biro i da je donesena bez saglasnosti entiteta", izjavila je Čičkovićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, Everersa je upoznala sa stavovima Republičkog zavoda za statistiku i Vlade Republike Srpske, koji su navedeni i u pismu upućenom institucijama BiH i međunarodnim predstavnicima.

"Ukazali smo na štetnost Jukićeve odluke i politička neslaganja u vezi sa obradom popisnih podataka", rekla je Čičkovićeva.

Kao jednu od nezakonitosti u programu obrade popisnih podataka sa kojima je upoznala Everersa navela je objavljivanje rezultata popisa.

"Predlaže se da se određeni dio podataka objavi u skladu sa rokom, a ostali dio po nekom planu. Tu postoji niz elemenata suprotnih zakonu od formalno-pravnih do suštinskih", upozorila je Čičkovićeva.

Ona je Everersa podsjetila da su ciljevi IMO nezavisni i nepristrasni rezultati popisa stanovništva, te ostvarivanje povjerenja u popis.

"Međutim, Everers je podržao program koji je donio Jukić", rekla je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, kada su u pitanju preporuke IMO u vezi sa obradom podataka Everers je rekao da su preporuke široko postavljene i da zemlje u okviru tih preporuka mogu da prave svoja rješenja.

"Everers je naveo da su preporuke - preporuke, a da je zakon - zakon, odnosno da je zakon iznad preporuka", istakla je Čičkovićeva.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku rekla je da je Everers izrazio sumnju kada je riječ o roku objavljivanja rezultata popisa.

"Everers je postavio pitanje da li se za mjesec dana može uraditi sav posao", dodala je Čičkovićeva.

Ona je ponovila stav da Savjet ministara BiH treba da se uključi u pitanje obrade i utvrđivanja rezultata popisa naglasivši da je ova institucija zakonski i praktično duboko umiješana u ovaj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana