Еуропол: Са страних ратишта у БиХ се вратио 41 борац

klix.ba
Еуропол: Са страних ратишта у БиХ се вратио 41 борац

САРАЈЕВО - Европска полиција Еуропол објавила је извјештај о стању тероризма за 2017. годину, у којем се наводи како је прошле године забиљежен само један неуспјели покушај појединца да отпутује из БиХ на страно ратиште.

У извјештају се на неколико мјеста спомиње и БиХ, а прије свега у контексту да је 2017. године објављен магазин терористичке организације Исламска држава “Rumyah” и на језику бошњачког народа.

Додаје се како пропагандна средства “Ал-Наба” и “Rumyah” имају за циљ наглашавање идеологије и дискурса терористичке организације. 

Еуропол наводи да ни у једној земљи западног Балкана током прошле године нису забиљежени терористички напади и да је на Косову забиљежено смањење промотивних активности ИД.

Такође, прошле године на Косову није био забиљежен ниједан случај пружања финансијске или логистичке подршке терористичким групама. 

Земље западног Балкана изразиле су забринутост због могућег враћања бораца са страних ратишта у земље на територију Европе. Прошле године су косовске власти покренуле укупно 54 предмета због сумње на учешће у терористичким активностима на територији Ирака и Сирије, а у тај број улазе и предмети који на крају нису доказани.

Ухапшени држављани Косова осумњичени су прије свега због пропагандних активности. 

Што се тиче БиХ, у извјештају се наводи да је до краја децембра 2017. године из БиХ у Ирак и Сирију отпутовало близу 300 особа. Према процјенама бх. власти, 107 држављана БиХ, од чега 61 мушкарац и 46 жена, још увијек се налази у Сирији. У БиХ се наводно вратио 41 борац са страног ратишта, док је 71 погинуо. 

“Прошле године забиљежен је само један неуспјели покушај појединца да отпутује из БиХ на подручје сукоба”, наводи се у извјештају. 

Европска полиција упозорава и да унутар екстремистичких група у БиХ постоје фракције с различитим вјерским и идеолошким увјерењима. 

Чланови албанске, бошњачке и ромске мањинске заједнице доминантни су у екстремистичким групама у Србији. Сусједна земља извијестила је Еуропол како су екстремисти прошле године наставили спровођење пропагандних активности, како директним контактима исто тако и путем интернета и друштвених мрежа. 

Србија тврди да су ове активности биле усмјерене на радикализацију и регрутовање нових чланова за терористичке организације. Такође се наводи како је прошле године дошло до пада активности које се односе на регрутовање нових особа у ИД. 

Црна Гора је Европску полицију обавијестила о присуству неколико радикалних група, међу којима су најизраженији џихадисти и текфирџије. Црногорски медији преносе да се на текфирџије у Црној Гори гледа као на веома ригидне у интерпретацији основних исламских постулата, они изводе религијске обреде према стриктним шеријатским правилима.

“Текфирџије шире различите пропагандне материјале интернетом, али нису стварна терористичка пријетња. Исто се односи и на џихадистичку групу у земљи, иако неки њени чланови, посебно повратници са страних ратишта, посједују знања и вјештине које се могу искористити у терористичке сврхе”, истиче Еуропол.

Такође се напомиње и да се умјерене групе супротстављају насилним методама и траже дистанцирање од радикалних елемената. У извјештају Еуропола се наводи да је због сукоба из прошлости између западнобалканских земаља велика количина наоружања доступна на том тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана