“Euroblic”: Kovač se miješa u posao Konkurencijskog savjeta BiH

Srna
“Euroblic”: Kovač se miješa u posao Konkurencijskog savjeta BiH

Banjaluka - Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Predrag Kovač optužio je kompaniju “M:tel” za monopol na tržištu komunikacija bez dokaza zasnovanih na analizi tržišta, piše “Euroblic”.

List podsjeća na Kovačevu izjavu na konferenciji za novinare u Sarajevu 10. marta, koju je dao u društvu predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića.

“Prema saznanjima koja u RAK-u imamo, žTeleradž iz Bijeljine i žBlicnetž iz Banjaluke su u vlasništvu žM:telaž, dok je na jednoj od sjednica Konkurencijskog savjeta odbijen zahtjev žM:telaž da kupi žElta kabelž iz Banjaluke”, rekao je tada Kovač.

On je istakao i da nije dobro da postoji izuzetni monopol bilo kojeg telekomoperatera u BiH.

“Jedan od zadataka RAK-a je da obezbijedi mnogo više učesnika na tržištu nego što ih je u ovom trenutku. Nadam se da neće doći do takve situacije, a to je da jedan od operatora vlada dijelom teritorije suvereno bez mogućnosti da krajnji korisnici mogu da biraju od koga će kupovati usluge”, rekao je Kovač.

U pojedinim medijima su se pojavile i spekulacije da “Telekom Srbija” putem “M:tela” kupuje manje operatore u BiH, stvara monopol i, osim finansijskog, navodno širi politički uticaj Srbije.

U RAK-u nisu željeli da kažu na osnovu kojih saznanja je Kovač saopštio da je Konkurencijski savjet odbio ponudu “M:tela” za preuzimanje “Elta kabela”, navodeći da je ta informacija iznesena na osnovu njihovih saznanja, a ne zvanične odluke Konkurencijskog savjeta BiH.

Iz RAK-a su “Euroblicu” dostavili odgovor iz kojeg se vidi da su 2017. godine počeli da rade analizu tržišta, ali da su naprasno odustali, navodno zbog promjene pravila u EU.

“Tek nakon sprovođenja novih analiza, uključujući i analizu maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, RAK će imati podatke o eventualnim operatorima sa značajnom tržišnom snagom. Trenutno regulatorne obaveze nisu nametnute nijednom operatoru koji ove usluge pruža u BiH. Aktivnosti na provođenju analiza svih tržišta su u pripremi i planirano je da budu provedene u toku 2019. godine”, istakli su u RAK-u.

Na pitanje da li je tačno da kompanija “M:tel” ima monopol na tržištu komunikacija i da li postoji bojazan da će preuzimanjem manjih kablovskih operatora u Srpskoj steći monopol na tržištu, u Konkurencijskom savjetu BiH su naveli da se RAK bavi analizom tržišta komunikacija i da oni posjeduju te podatke.

“Što se tiče spekulacije trećih lica u vezi sa eventualnom kupovinom žElta kabelaž od žM:telaž, Konkurencijski savjet ih ne može komentarisati”, rekli su u Konkurencijskom savjetu.

U “M:telu” kažu da su Konkurencijskom savjetu BiH uputili pismo namjere u vezi sa preuzimanjem jednog kablovskog operatora sa sjedištem u BiH sa kojim su u toku pregovori, ali da postupak nije okončan.

“Nije nam jasno zašto je direktor RAK-a na konferenciji za novinare iznio neistinite tvrdnje i upustio se u komentarisanje pravnog procesa koji nije završen i za koji uopšte nije nadležan. Ovo se može tumačiti kao namjera da se kompaniji žM:telž nanese šteta i naruši ugled u situaciji kada legitimno i potpuno transparentno sprovodi svoju poslovnu strategiju u skladu sa zakonskim procedurama. Ko zabranjuje drugima da učine isto”, istakli su u “M:telu”.

Iz ove kompanije su pozvali direktora RAK-a da objavi rezultat analize maloprodajnog tržišta audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana