“Еуроблиц”: Ковач се мијеша у посао Конкуренцијског савјета БиХ

Срна
“Еуроблиц”: Ковач се мијеша у посао Конкуренцијског савјета БиХ

Бањалука - Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ Предраг Ковач оптужио је компанију “М:тел” за монопол на тржишту комуникација без доказа заснованих на анализи тржишта, пише “Еуроблиц”.

Лист подсјећа на Ковачеву изјаву на конференцији за новинаре у Сарајеву 10. марта, коју је дао у друштву предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића.

“Према сазнањима која у РАК-у имамо, жТелерадж из Бијељине и жБлицнетж из Бањалуке су у власништву жМ:телаж, док је на једној од сједница Конкуренцијског савјета одбијен захтјев жМ:телаж да купи жЕлта кабелж из Бањалуке”, рекао је тада Ковач.

Он је истакао и да није добро да постоји изузетни монопол било којег телекомоператера у БиХ.

“Један од задатака РАК-а је да обезбиједи много више учесника на тржишту него што их је у овом тренутку. Надам се да неће доћи до такве ситуације, а то је да један од оператора влада дијелом територије суверено без могућности да крајњи корисници могу да бирају од кога ће куповати услуге”, рекао је Ковач.

У појединим медијима су се појавиле и спекулације да “Телеком Србија” путем “М:тела” купује мање операторе у БиХ, ствара монопол и, осим финансијског, наводно шири политички утицај Србије.

У РАК-у нису жељели да кажу на основу којих сазнања је Ковач саопштио да је Конкуренцијски савјет одбио понуду “М:тела” за преузимање “Елта кабела”, наводећи да је та информација изнесена на основу њихових сазнања, а не званичне одлуке Конкуренцијског савјета БиХ.

Из РАК-а су “Еуроблицу” доставили одговор из којег се види да су 2017. године почели да раде анализу тржишта, али да су напрасно одустали, наводно због промјене правила у ЕУ.

“Тек након спровођења нових анализа, укључујући и анализу малопродајног тржишта дистрибуције аудио-визуелних медијских услуга и медијских услуга радија, РАК ће имати податке о евентуалним операторима са значајном тржишном снагом. Тренутно регулаторне обавезе нису наметнуте ниједном оператору који ове услуге пружа у БиХ. Активности на провођењу анализа свих тржишта су у припреми и планирано је да буду проведене у току 2019. године”, истакли су у РАК-у.

На питање да ли је тачно да компанија “М:тел” има монопол на тржишту комуникација и да ли постоји бојазан да ће преузимањем мањих кабловских оператора у Српској стећи монопол на тржишту, у Конкуренцијском савјету БиХ су навели да се РАК бави анализом тржишта комуникација и да они посједују те податке.

“Што се тиче спекулације трећих лица у вези са евентуалном куповином жЕлта кабелаж од жМ:телаж, Конкуренцијски савјет их не може коментарисати”, рекли су у Конкуренцијском савјету.

У “М:телу” кажу да су Конкуренцијском савјету БиХ упутили писмо намјере у вези са преузимањем једног кабловског оператора са сједиштем у БиХ са којим су у току преговори, али да поступак није окончан.

“Није нам јасно зашто је директор РАК-а на конференцији за новинаре изнио неистините тврдње и упустио се у коментарисање правног процеса који није завршен и за који уопште није надлежан. Ово се може тумачити као намјера да се компанији жМ:телж нанесе штета и наруши углед у ситуацији када легитимно и потпуно транспарентно спроводи своју пословну стратегију у складу са законским процедурама. Ко забрањује другима да учине исто”, истакли су у “М:телу”.

Из ове компаније су позвали директора РАК-а да објави резултат анализе малопродајног тржишта аудио-визуелних медијских услуга и садржаја.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана