Eskalacija migrantske krize jedna od prijetnji bezbjednosti BiH bezbjednosti BiH

nezavisne.com
Eskalacija migrantske krize jedna od prijetnji bezbjednosti BiH bezbjednosti BiH

Banjaluka - Prema listi najsigurnijih zemalja svijeta, koju je objavio magazin “Global Finance”, BiH se nalazi na 56. poziciji, a prema mišljenju stručnjaka, eventualna eskalacija migrantske krize je jedna od prijetnji bezbjednosti BiH.

Prema ovoj listi, na prvom mjestu kao najsigurniji nalazi se Island, dok se kao najmanje bezbjedni na 128. mjestu nalaze Filipini. Zanimljivo je da je BiH, sudeći po ovoj listi, bezbjednija od SAD i nalazi se devet pozicija ispred.

“Na ocjenu bezbjednosti zemlje jedanko utiču tri faktora, i to rat i mir, lična sigurnost, kao i rizik od prirodnih katastrofa. Bezbjednosni rezultat sadrži indekse ova tri rizika, te predstavlja sveobuhvatan pogled na bezbjednost svake zemlje. To znači da će visok nivo rizika u jednom faktoru imati ograničen učinak na ukupni rang zemlje”, stoji u izvještaju “Global Finance”.

Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost, istakao je da je bezbjednost osnovna potreba svih nas bez obzira na sve razlike, a da smo “mi smo svi neozbiljni prema tom pitanju, jer bezbjednosna funkcija je jedna od osnovnih fukcija države”.

Istakao je da se ne može govoriti o bezbjednosti države ako građani nisu bezbjedni, niti o bezbjednosti građana ako država nije bezbjedna. “BiH ima bezbjednosni sistem koji je veoma nakaradan, ogroman, glomazan, višeslojan, preskup, a nefunkcionalan. Jedan od osnovnih problema je što bezbjednosni sistem BiH neustavan, nije u skladu sa Ustavom BiH”, ocijenio je Jovičić. 

Drugi problem je, navodi Jovičić, što nema adekvatne komunikacije između bezbjednosnih struktura, a kako ističe, bezbjednosni sistem može postati funkcionalan samo na principu bezbjednosnog sistema npr. Njemačke ili drugih evropskih zemalja, gdje je sve u nadležnosti lokalnih policijskih organizacija, a neke druge organizacije se uključuju samo ako su pozvane. 

“Čisto sumnjam da je BiH i na 56. mjestu, iako nemamo nekih velikih eskalacija bezbjednosnih problema. Ne treba vam bolji primjer od događaja u Potočarima, kada je napadnut Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji ni dan-danas nije dobio epilog”, kazao je Jovičić za “Nezavisne”, te dodao da postoji primjesa politike u funkcionisanju bezbjednosnih organa. 

Naveo je da je pitanje kada može doći do eskalacije problema s migrantima. “BiH veoma neozbiljno doživljava taj problem. Otputujte vi u Srbiju bez dokumenta, iako imamo specijalne i paralelne veze, niko vas na graničnom prelazu neće pustiti bez dokumenta. Ako pređete preko Drine čamcem, čim vas nađu lišiće vas slobode, staviće vas u ekstradicioni pritvor, povesti postupak ekstradicije i vratiti vas u vašu zemlju. A u BiH su puštene desetine hiljada Arapa bez dokumenata i sada pričamo kako država nešto radi”, rekao je Jovičić. 

Inače, prema pomenutoj listi Filipini su najmanje sigurni, dok je pretposljednji Jemen.  “To se može pripisati činjenici da Filipini imaju slabe rezultate u miru, bezbjednosti i rasprostranjenosti prirodnih katastrofa. Loš rezultat Jemena prouzrokovali su rat i glad, s tim da zemlja ima mali rizik od prirodnih katastrofa”, navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana