Esad Džudžević: Reis Cerić podržava Zukorlićev kriminal

Goran Maunaga
Esad Džudžević: Reis Cerić podržava Zukorlićev kriminal

Pozivanje stranih posmatrača u Sandžak treba da posluži za realizaciju šireg plana i dogovora između poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića i muftije Muamera Zukorlića, odnosno za pravljenje paralele sa onim što se dešava u BiH u toku izborne kampanje ili možda još više sa onim što će se dešavati poslije oktobarskih izbora.

Izjavio je to u intervjuu za "Glas Srpske" poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka u Narodnoj skupštini Srbije i nosilac izborne "Bošnjačke liste" Esad Džudžević.

- Suština je da Sandžak od toga neće imati nikakve koristi. Radi se o pokušaju miješanja vjere i politike na nedozvoljen i primitivan način. Zukorlić je stvorio jak kriminalni krug od svog univerziteta i dijela IZ koju on kontroliše, a u kome se nalaze i ogranak Rijaseta IZ BiH i reis Cerić - rekao je Džudžević.

Naglasio je da Zukorlić zbog preventivne zaštite tog kriminala koristi tvrdnje o potrebi zaštite navodno ugroženih bošnjačkih prava.

- Taj univerzitet je jedna profitabilna kompanija koju Zukorlić i Cerić žele da legitimišu i pričom o izmišljenom kršenju bošnjačkih prava. Zukorlićev univerzitet zajednički je projekat s Cerićem - kaže Džudžević.

* GLAS: Kako vidite zahtjev muftije Zukorlića, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, i reisa Mustafe Cerića da u Sandžak dođu strani posmatrači?

DžUDžEVIĆ: Pozivanje stranih posmatrača treba da posluži za realizaciju šireg plana i dogovora između poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića i muftije Muamera Zukorlića, odnosno za pravljenje paralele sa onim što se dešava u BiH u toku izborne kampanje ili možda još više sa onim što će se dešavati poslije oktobarskih izbora. Suština je da Sandžak od toga neće imati nikakve koristi. Radi se o pokušaju miješanja vjere politike na nedozvoljen i primitivan način. Poziv posmatračima, bez obzira na nelegalnost Zukorlićevog Bošnjačkog nacionalnog vijeća, je protiv naših višegodišnjih pokušaja da stvorimo ambijent atraktivan za strane investitore. To vodi ka rastjerivanju potencijalnih stranih investitora. To je scenario kome je teško sagledati sve aspekte i segmente. Mi sa "Bošnjačke liste" trudimo se za normalan miran multietnički ambijent u regionu i za ekonomski razvoj, ali ubijeđen sam da preko Zukorlića neki domaći i međunarodni faktori nastoje da uspore i ospore proces ostvarivanja naših prava. A strani posmatrači su već dugo i u Srbiji i u BiH. U toj kompleksnoj priči izmiješan je i zamijenjen čitav sistem vrijednosti koji je važio u Srbiji. Muftija Zukorlić je to izvrnuo naopačke. Bili su izbori za manjinska tijela za nacionalna vijeća i ja sam predvodio jednu od izbornih lista. Nijedna lista nije dobila većinu. On je proglasio pobjedu nekog svog Bošnjačkog nacionalnog vijeća i pokazao da mu nije stalo da radi na zajedničkim projektima. Zato treba sprovesti nove izbore.

* GLAS: Da li Zukorlić sve to radi i zbog toga što bi danas u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija trebalo da se glasa o Rezoluciji Srbije o Kosovu?

DžUDžEVIĆ: "Fenomen Zukorlić" služi različitim svrhama, pa sigurno i toj. On je glavni i jedini remetilački faktor u ovom dijelu države. Zukorlić je čitavo ljeto skretao pažnju sa kosovske teme, a drugi aspekt je ta paralela između BiH i Srbije. On služi kao "švedski sto", svako koristi šta mu treba, a zaboravlja se da je "fenomen Zukorlić" instalisan još 2000. godine. On je alibi za mnoge domaće i međunarodne faktore koji odlučuju o našoj sudbini da se ospore procesi koje mi vodimo u posljednjih sedam-osam godina, a koji se tiču implementacije manjinskih prava i ekonomskog razvoja u Srbiji. Zukorlić treba da na primitivan način bude alibi za to što sandžački Bošnjaci ne mogu da uživaju svoja prava poput vojvođanskih Mađara.

* GLAS: Koliko su tačne tvrdnje Zukorlića da su sve učestalije pojave diskriminacije Bošnjaka i kršenja prava na vjerskoj i etničkoj osnovi?

DžUDžEVIĆ: Zukorlić je stvorio jedan jak kriminalni krug od svog univerziteta i dijela IZ koju on kontroliše, a u kome su ogranak Rijaseta IZ BiH i reis Cerić. Zato je on zainteresovan za to da taj kriminal uz pomenute tvrdnje zaštiti djelujući preventivno. Znamo da je taj univerzitet jedna profitabilna kompanija koju Zukorlić i Cerić, koji takođe ima veliki udio u tom preduzeću, žele da legitimišu i čitavom tom pričom o kršenju bošnjačkih prava.

* GLAS: Reis Cerić je poručio da je potrebno izboriti da sandžački Bošnjaci "ne strahuju od policijske represije". Ima li toga u Sandžaku?

DžUDžEVIĆ: Reis Cerić vjerovatno strahuje od gubitka privilegija koje ima. Mislim da je Zukorlićev univerzitet zajednički projekat s Cerićem. On otvara različite departmane tog univerziteta u Nišu, Pančevu i drugim mjestima u Srbiji, pa pretpostavljam da u tom profitabilnom preduzeću ima velikog udjela i reis Cerić. Čitava priča izvire iz pokušaja zaštite toga što oni imaju u toj kompaniji. Sve ostalo je retorika, zloupotreba vjere u političke svrhe i zloupotreba politike u vjerske svrhe.

* GLAS: Da li je reis Cerić svojim djelovanjem doprinio raspirivanju strasti u Sandžaku proteklih dana u pokušaju da ostvari svoje političke ciljeve?

DžUDžEVIĆ: Jeste. Mi smatramo neprihvatljivim ono što reis Cerić pokušava da radi u BiH, a još više ono što pokušava Zukorlić ovdje, dakle taj aspekt miješanja vjere i politike. Imamo činjenicu da godinama na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu niko ispred Bošnjaka iz BiH ne učestvuje osim reisa Cerića, koji je vjerski poglavar. To je jedan konflikt koji je za nas potpuno neprihvatljiv, a to je svođenje Bošnjaka i u BiH i u Sandžaku na nivo vjerske grupe, dakle na ono što smo bili u posljednjih stotinjak godina. Mi ćemo da se suprotstavimo tom konceptu kriminalnog miljea, koji želi da provuče tu priču o kršenju vjerskih prava. Mi želimo da u Srbiji i drugim državama u kojima živimo kao nacionalna zajednica razvijamo svoja prava u skladu sa evropskim iskustvima, a ne tom vrstom priče koju reis Cerić i muftija Zukorlić pokušavaju da nametnu Bošnjacima. Mislim da neće uspjeti u tome.

Generator podjela

* GLAS: I muftija Muhamed Jusufspahić je pozvao državu da ne smije da poklekne pod ucjenama ljudi koji su u Novom Pazaru povrijedili četiri policajca. Kako se može obuzdati taj radikalizam?

DžUDžEVIĆ: Zukorlić koristi svaki mogući povod za nerede. Sad je u tu svrhu izmišljen problem oko izgradnje vrtića na vakufskom zemljištu. On je generator svih mogućih podjela koje postoje unutar bošnjačke nacionalne zajednice, on sije sjeme razdora. To mu ne smijemo i nećemo dozvoliti jer takva vrsta scenarija vodi haosu. Integrativni procesi treba da idu ka smirivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana