Ерик Нелсон званично постао нови амбасадор САД-а у БиХ

klix.ba
Ерик Нелсон званично постао нови амбасадор САД-а у БиХ

Сарајево - Амерички Сенат потврдио је именовање новог америчког амбасадора у БиХ Ерика Џорџа Нелсона, чиме је он и званично постао нови дипломата који ће у наредном мандату бити на челу Амбасаде САД-а у Сарајеву и тако наслиједити Морин Кормак.

Он је претходно, 28. новембра, једногласно потврђен на сједници Одбора за вањску политику Сената САД-а. Нелсон је потврђен у Сенату путем тзв. гласовног гласања (voice vote).

Након потврде именовања у Сенату Нелсона чека и свечано полагање заклетве у Стејт Департменту након чега би требао допутовати у Сарајево.

Нелсон је каријерни (нестраначки) виши службеник Стејт Департмента, а послове дипломате обавља још од 1980. године. Тренутно обавља функцију замјеника извршног секретара и функцију директора извршног уреда Извршног секретаријата у склопу Стејт Департмента.

Он је раније изјавио да ће Сједињене Америчке Државе остати одлучне у подржавању суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

"Двадесет и три године релативног мира велико су постигнуће, али не смијемо то узети здраво за готово. Пут који најсигурније води будућности која обећава јесте интеграција у еуроатлантске институције. Нажалост, исувише много политичара у БиХ и даље етнички национализам и особно богаћење стављају испред кључно потребних реформи", истакао је Нелсон.

Говорећи о приоритетима у раду, Нелсон је казао да ће рад Америчке амбасаде у БиХ фокусирати на неколико приоритетних ствари: као прво, ширење просперитета, јер сматрају да слаба економија и ендемска корупција подривају стабилност БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана