Ерик Џорџ Нелсон, амбасадор САД у БиХ: БиХ није у фокусу политике САД

Ведрана Кулага
Ерик Џорџ Нелсон, амбасадор САД у БиХ: БиХ није у фокусу политике САД

Бањалука - Нови амерички амбасадор Ерик Џорџ Нелсон требало би да ове седмице стигне у Сарајево, а стручњаци су сагласни само у оцјени да БиХ није више у ужем фокусу интересовања САД.

Нелсон ће у Амбасади САД замијенити Морин Кормак, која је на мјесту амбасадора била од 2015. године, а чији је мандат, према мишљењу  званичника Републике Српске, обиљежио негативан однос према Српској и мијешање у унутрашње ствари БиХ.

Прије именовања на функцију амбасадора у БиХ Нелсон је радио на позицији замјеника извршног секретара и функцији директора извршног уреда Извршног секретаријата у оквиру Стејт департмента. Његово именовање за новог амбасадора САД у БиХ потврђено је почетком године у Сенату САД, а заклетву је положио у Стејт департменту.

САД ће, каже, остати одлучне у подржавању суверенитета и територијалног интегритета БиХ, а у свом излагању о будућем раду казао је да су 23 године релативног мира велико постигнуће, али да се то не смије узимати здраво за готово.

Нелсон је, наиме, дипломата који ће, према мишљењу упућених, заговарати снажан ангажман на путу ка евроатлантским интеграцијама БиХ, а ријеч је о човјеку који је веома добро упознат о ситуацији у овој земљи. Говорећи о приоритетима у раду, Нелсон је казао да ће рад фокусирати на неколико приоритетних ствари, попут ширења просперитета, јер сматра да слаба економија и ендемска корупција подривају стабилност БиХ.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић казао је јуче за “Глас Српске” да је политика нове америчке администрације другачија у односу на раније.

- Претходне администрације су хтјеле да по свом виђењу праве БиХ, а то је подразумијевало да буде централизована, односно много су радиле на томе да надлежности ентитета буду пребациване на БиХ. Ова администрација има другачији приступ јер јој Европа, у цјелини, није толико значајна у спољној политици, што оставља простор за локалне лидере да покажу више самоиницијативе за своје проблеме, без великог притиска - рекао је Кесић.

Сматра да почиње ново поглавље у односима САД и земаља у региону, гдје ће амерички представници бити доста мање присутни и мање агресивни.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци и стручњак за међународне односе Милош Шолаја сматра да САД промјеном амбасадора неће мијењати политику према БиХ, која им није у главном фокусу због других проблема са којима се сусрећу у свијету.

- Можда буде промјена у приступу, односно у понашању, али у политици их неће бити. БиХ може имати мало повишену пажњу у оквиру регионалних процеса - рекао је Шолаја.

Биографија

Ерик Џорџ Нелсон је каријерни (нестраначки) виши службеник Стејт департмента, а послове дипломате обавља још од осамдесетих година прошлог вијека.

Говори њемачки, италијански и шпански језик, а каријеру у државној служби почео је као добровољац корпуса мира у Либерији. Добитник је 13 награда Стејт департмента за изврсност у менаџменту, менторству, иновацијама и јавној дипломатији те награде за међурелигијски дијалог и награде за федерално лидерство у технологији. Образовање је стекао на Универзитету у Тексасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана