Erdogan i Vučić dogovorili kružni autoput Beograd-Sarajevo

Glas Srpske
Erdogan i Vučić dogovorili kružni autoput Beograd-Sarajevo

Vicepremijer Turske Fikri Išik kaže da je Srbija za Tursku ključna država na Balkanu i da Srbiju doživljavaju kao susjednu zemlju iako nemaju zajedničku granicu.

Turska, prema njegovim riječima, poslije Kine ima najveći građevinsko preduzetnisčki sektor u svijetu i njihovi preduzetnici žele da učestvuju u kapitalnim projektima u Srbiji. Naveo je da su trenutna ulaganja veoma skromna - "36 miliona Srbija u Tursku i 60 miliona Turska u Srbiju". Rekao je da je u prva dva mjeseca 2018. za 50 odsto bila veća robna razmjena nego u istom periodu prošle godine i da je to dobar znak za cijelu 2018. godinu.

"Učinićemo sve da te brojke budu još veće", poručio je Išik.

"Razvoj Srbije znači razvoj cijelog Balkana", poručio je on.

Išik je kazao da turske kompanije žele da učestvuju u velikim infrastrukturnin projektima u Srbiji i kao jedan od glavnih zajedničkih projekta za realizaciju u narednom periodu izdvojio je izgradnju "kružnog" autoputa između Beograda i Sarajeva.

"U Beogradu su se sastale i naše tehničke delegacije i obavile terenski obilazak trase tog puta. Trenutno se obavljaju sve tehničke pripreme za realizaciju ovog projekta. Erdogan, Vučić i Izetbegović su ranije donijeli odluku da se ubrzaju aktivnosti oko tog projekta", naveo je Išik.

Ističe da Turska sa Srbijom izgrađuje posebno bliske odnose i ekonomsku saradnju i podsjetio da su predsjednici dvije zemlje Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić izrazili želju da se unapređuju odnosi Srbije i Turske.

"Istorijska posjeta našeg predsjednika u oktobru prošle godine je bila prekretnica u poboljšanju naših odnosa. Tada je potpisano mnogo ugovora koji su svi u svrhu razvijanja naših odnosa".

Išik je kazao da se odnosi dvije zemlje unapređeni i trojnim sastankom Srbije, BiH i Turske, koji je organizovan u Turskoj i da takvih skupovi mogu da doprinesu poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske.

Dodao je da će sljedeći sastanak Mješovitog komiteta Srbije i Turske biti u Istanbulu 2019. godine i da je dogovreno da se svake godine održavaju sastanci.

"Očekujemo da naredni trojni sastanak Srbije, BiH i Turske biti održan krajem aprila ili početkom maja i da će ti sastanci na trojnom nivou doprinijeti razvoju dobrih donosa u cijelom regionu, a posebno ekonomskih odnosa".

Potpredsjednik srpske vlade Rasim Ljajić i Išik su potpisali Protokol sa zasjedanja Mješovitog komiteta, a predstavnici instituta za standardizaciju Srbije i Turske su potpisali Memonradum o razumijevanju u oblasti standardizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana