Ердоган и Вучић договорили кружни аутопут Београд-Сарајево

Глас Српске
Ердоган и Вучић договорили кружни аутопут Београд-Сарајево

Вицепремијер Турске Фикри Ишик каже да је Србија за Турску кључна држава на Балкану и да Србију доживљавају као сусједну земљу иако немају заједничку границу.

Турска, према његовим ријечима, послије Кине има највећи грађевинско предузетнисчки сектор у свијету и њихови предузетници желе да учествују у капиталним пројектима у Србији. Навео је да су тренутна улагања веома скромна - "36 милиона Србија у Турску и 60 милиона Турска у Србију". Рекао је да је у прва два мјесеца 2018. за 50 одсто била већа робна размјена него у истом периоду прошле године и да је то добар знак за цијелу 2018. годину.

"Учинићемо све да те бројке буду још веће", поручио је Ишик.

"Развој Србије значи развој цијелог Балкана", поручио је он.

Ишик је казао да турске компаније желе да учествују у великим инфраструктурнин пројектима у Србији и као један од главних заједничких пројекта за реализацију у наредном периоду издвојио је изградњу "кружног" аутопута између Београда и Сарајева.

"У Београду су се састале и наше техничке делегације и обавиле теренски обилазак трасе тог пута. Тренутно се обављају све техничке припреме за реализацију овог пројекта. Ердоган, Вучић и Изетбеговић су раније донијели одлуку да се убрзају активности око тог пројекта", навео је Ишик.

Истиче да Турска са Србијом изграђује посебно блиске односе и економску сарадњу и подсјетио да су предсједници двије земље Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић изразили жељу да се унапређују односи Србије и Турске.

"Историјска посјета нашег предсједника у октобру прошле године је била прекретница у побољшању наших односа. Тада је потписано много уговора који су сви у сврху развијања наших односа".

Ишик је казао да се односи двије земље унапређени и тројним састанком Србије, БиХ и Турске, који је организован у Турској и да таквих скупови могу да допринесу побољшању економских и политичких односа Србије и Турске.

Додао је да ће сљедећи састанак Мјешовитог комитета Србије и Турске бити у Истанбулу 2019. године и да је договрено да се сваке године одржавају састанци.

"Очекујемо да наредни тројни састанак Србије, БиХ и Турске бити одржан крајем априла или почетком маја и да ће ти састанци на тројном нивоу допринијети развоју добрих доноса у цијелом региону, а посебно економских односа".

Потпредсједник српске владе Расим Љајић и Ишик су потписали Протокол са засједања Мјешовитог комитета, а представници института за стандардизацију Србије и Турске су потписали Мемонрадум о разумијевању у области стандардизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана