Erdogan: Turska će uvijek biti uz BiH

Srna, klix.ba nezavisne.com
Erdogan: Turska će uvijek biti uz BiH

Sarajevo - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da će Turska uvijek biti uz BiH.

Erdogan je na predizbornom skupu u sarajevskoj “Zetri” podsjetio da mu je nekadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Alija Izetbegović pred smrt “ostavio zavjet” i poručio mu da se “pobrine za ovo područje”.


“Mi Bosnu nikada nismo smatrali drugim prostorom i vođeni tom mišlju smo i danas i uvijek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo, tu su naši preci živjeli 1.000 godina. Nakon što se raspalo Osmansko carstvo mi smo se povukli na prostore Trakije, ali smo uvijek imali odnose sa Evropom”, poručio je Erdogan.

On je rekao da su evropske države, koje se smatraju kolijevkom demokratije, pale na ispitu, a da je BiH pokazala da je demokratska država.

“Mi smo danas u Sarajevu i ovim činom je BiH pokazala da je demokratska država. Narod BiH je i ovim potezom dokazao da će naše viševjekovno prijateljstvo i dalje trajati”, istakao je Erdogan.

On je kritikovao evropske zemlje, ističući da pokazuju neprijateljstvo prema Turskoj i da se takve stvari moraju osujetiti. Erdogan je pozvao tursku dijasporu da bude aktivna u političkom životu država u kojima živi.

U sarajevskoj dvorani “Zetra” danas je održan kongres Unije evropskih turskih demokrata i predizbornom skupu turskog predsjednika. Na ovom skupu okupilo se više hiljada pristalica Erdogana koje su stigle iz više evropskih zemalja.

Okupljeni u “Zetri” su prije obraćanja Erdogana uzvikivali su “Alahu ekber” i parole protiv Izraela. Na skupu su nosili zastave Turske i BiH, a vijorile su se i ratne zastave takozvane Armije BiH.

Prije Erdogana okupljenima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je rekao da su Bošnjaci kroz istoriju branili Tursku kao svoju domovinu.

“Drago mi je vidjeti izmiješane zastave BiH i Turske. Dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli i dobro smo se borili zajedno. Zadnji put na Čanakaleu /Bitka na Galipolju/ Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu. Sudbina nam je bila slična”, rekao je Izetbegović.

Ovo je jedini predizborni skup Erdogana van Turske, s obzirom na to da je njegovo održavanje zabranjeno u većini evropskih zemalja.

Prijevremeni parlamentarni i predsjednički izbori u Turskoj će se održati 24. juna na kojim Erdogan očekuje novu pobjedu. /kraj/vsa

Izetbegović: Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu

Nakon intoniranja himni BIH i turske okupljenim pristalicama obratio se Bakir Izetbegović.  “Dragi prijatelji iz Turske i BiH i dobro došli, drago mi je vidjeti izmijješane zastave BiH i Turske. Dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli zajedno i dobro smo se borili zajedno. Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu. Kroz istoriju sudbina nam je nam je bila slična. Pokušali su Turke i Bošnjake da odvoje od njihove vjere. Mi Bošnjaci smo imali Aliju Izetbegovića i ne možete objasniti kako smo uspjeli da se odbranimo samo božjom intervencijom i voljom “, rekao je Izetbegović.

“Danas ne možete objasniti kako Turska uspijeva da nosi ovakvo breme i težinu. Toliko neprijatelja unutar sebe, na svojim granicama, sa milionima izbjeglica o kojima skrbi kao o svom domaćem stanovništvu, Turska ne da se nosi s tim, nego dalje napreduje. Zato što vi sada imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao, a ime mu je Redžep Tajiip Erdogan. Kad vam Bog takvog čovjeka pošalje imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana. Malo nedostaje da prava strana prevagne, to su vaši glasovi Turaka iz Evrope. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobjedu”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na kongresu UETD učestvovuju članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Švedske, Švajcarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Turski predsjednik stigao je danas u Sarajevo, gdje ga je na aerodromu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana