Ердоган: Турска ће увијек бити уз БиХ

Срна, klix.ba nezavisne.com
Ердоган: Турска ће увијек бити уз БиХ

Сарајево - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да ће Турска увијек бити уз БиХ.

Ердоган је на предизборном скупу у сарајевској “Зетри” подсјетио да му је некадашњи бошњачки члан Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић пред смрт “оставио завјет” и поручио му да се “побрине за ово подручје”.


“Ми Босну никада нисмо сматрали другим простором и вођени том мишљу смо и данас и увијек ћемо бити уз БиХ. Европски простор за нас није ништа ново, ту су наши преци живјели 1.000 година. Након што се распало Османско царство ми смо се повукли на просторе Тракије, али смо увијек имали односе са Европом”, поручио је Ердоган.

Он је рекао да су европске државе, које се сматрају колијевком демократије, пале на испиту, а да је БиХ показала да је демократска држава.

“Ми смо данас у Сарајеву и овим чином је БиХ показала да је демократска држава. Народ БиХ је и овим потезом доказао да ће наше вишевјековно пријатељство и даље трајати”, истакао је Ердоган.

Он је критиковао европске земље, истичући да показују непријатељство према Турској и да се такве ствари морају осујетити. Ердоган је позвао турску дијаспору да буде активна у политичком животу држава у којима живи.

У сарајевској дворани “Зетра” данас је одржан конгрес Уније европских турских демократа и предизборном скупу турског предсједника. На овом скупу окупило се више хиљада присталица Ердогана које су стигле из више европских земаља.

Окупљени у “Зетри” су прије обраћања Ердогана узвикивали су “Алаху екбер” и пароле против Израела. На скупу су носили заставе Турске и БиХ, а вијориле су се и ратне заставе такозване Армије БиХ.

Прије Ердогана окупљенима се обратио предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је рекао да су Бошњаци кроз историју бранили Турску као своју домовину.

“Драго ми је видјети измијешане заставе БиХ и Турске. Дуго смо ми заједно и добро смо живјели и добро смо се борили заједно. Задњи пут на Чанакалеу /Битка на Галипољу/ Бошњаци су бранили Турску као своју домовину. Судбина нам је била слична”, рекао је Изетбеговић.

Ово је једини предизборни скуп Ердогана ван Турске, с обзиром на то да је његово одржавање забрањено у већини европских земаља.

Пријевремени парламентарни и предсједнички избори у Турској ће се одржати 24. јуна на којим Ердоган очекује нову побједу. /крај/вса

Изетбеговић: Бошњаци су бранили Турску као своју домовину

Након интонирања химни БИХ и турске окупљеним присталицама обратио се Бакир Изетбеговић.  “Драги пријатељи из Турске и БиХ и добро дошли, драго ми је видјети измијјешане заставе БиХ и Турске. Дуго смо ми заједно и добро смо живјели заједно и добро смо се борили заједно. Бошњаци су бранили Турску као своју домовину. Кроз историју судбина нам је нам је била слична. Покушали су Турке и Бошњаке да одвоје од њихове вјере. Ми Бошњаци смо имали Алију Изетбеговића и не можете објаснити како смо успјели да се одбранимо само божјом интервенцијом и вољом “, рекао је Изетбеговић.

“Данас не можете објаснити како Турска успијева да носи овакво бреме и тежину. Толико непријатеља унутар себе, на својим границама, са милионима избјеглица о којима скрби као о свом домаћем становништву, Турска не да се носи с тим, него даље напредује. Зато што ви сада имате човјека којег вам је Бог послао, а име му је Реџеп Тајиип Ердоган. Кад вам Бог таквог човјека пошаље имате обавезу да га помогнете, да будете на правој страни, да превагне права страна. Мало недостаје да права страна превагне, то су ваши гласови Турака из Европе. Будите уз свога лидера, будите уз Турску, будите уз побједу”, закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

На конгресу УЕТД учествовују чланови из Њемачке, Аустрије, Белгије, БиХ, Данске, Финске, Француске, Холандије, Велике Британије, Шведске, Швајцарске, Италије, Мађарске, Македоније, Норвешке и Чешке.

Турски предсједник стигао је данас у Сарајево, гдје га је на аеродрому дочекао предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана