Erdoan: Izborni zakon je unutrašnje pitanje BiH

Erdoan: Izborni zakon je unutrašnje pitanje BiH 10.01.2018 00:05 | Tanjug

Ankara - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se danas u Turskoj s predsjednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoanom, koji je nakon sastanka izjavio da su izmjene izbornog zakona "unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine" i da oni ne treba da iznose svoje mišljenje s tim u vezi.

"BiH i stanje koje je u njoj prisutno je u okviru Dejtonskog sporazuma, to je zapravo njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo s trojnim sistemom i zajedničkim radom i nastojanjima pomoći, imamo stalnu nameru i fokus da pomognemo, ali bez direktiva u smislu - ovako ili onako treba da radite", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare poslije sastanka, prenosi portal klidž.ba.

Erdoan je naveo i da je potreban što jači sistem savjetovanja zbog situacije u BiH, te da će se odgovarajuća ministarstva naći na zajedničkom sastanku, a u tom dijalogu će, istakao je, "biti veoma važno ostvariti zajednički cilj ka miru u našim regionima".

Ranije je najavljeno da će tokom razgovora Erdogan i Grabar-Kitarović pažnju, između ostalog, posvetiti i izmjenama izbornog zakona u BiH koje traže predstavnici Hrvata u BiH.

Grabar-Kitarović je, na konferenciji za novinare sa Erdoanom, poručila da želi razvoj BiH, naglasivši važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom.

"To će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja ce biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je pre moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susedima pružiti svu pomoć na tom putu", rekla je predsjednica Hrvatske.

Kroz razgovore o brojnim temama, predsednici Turske i Hrvatske su istakli da žele dalje jačanje hrvatsko-turskih odnosa, ali i da žele da pomognu BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nakon današnjeg svečanog dočeka hrvatske predsjednice, Grabar-Kitarović i Erdogan su u Predsjedničkoj palati u Ankari razgovarali o odnosu dvije zemlje, stanju u BiH i odnosu EU i Turske.

Grabar-Kitarović je na sastanku u Ankari razgovarala s Erdoganom i o mogucem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišem nivou u prvom tromjesečju ove godine.

Erdoan je nakon sastanka istakao da su razgovori s predsjednicom Grabar-Kitarovic bili vrlo korisni, naglasivši značaj vojne saradnje Hrvatske i Turske.

Grabar-Kitarović je rekla da su bilateralni odnosi Hrvatske i Turske odlični i da izmedu ove dvije zemlje nema problema, te da stoga žele da nastave jačanje saradnje u svim sferama, od ekonomije, turizma, do obrazovanja...

Današnji sastanak Grabar-Kitarović i Erdogana je drugi po redu za manje od dvije godine, a predsjednica Hrvatske će iduće nedjelje boraviti i u dvodnevnoj posjeti Sarajevu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica