Ердоан: Изборни закон је унутрашње питање БиХ

Ердоан: Изборни закон је унутрашње питање БиХ 10.01.2018 00:05 | Танјуг

Анкара - Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић састала се данас у Турској с предсједником те земље Реџепом Тајипом Ердоаном, који је након састанка изјавио да су измјене изборног закона "унутрашње питање Босне и Херцеговине" и да они не треба да износе своје мишљење с тим у вези.

"БиХ и стање које је у њој присутно је у оквиру Дејтонског споразума, то је заправо њихово унутрашње питање. Ми можемо с тројним системом и заједничким радом и настојањима помоћи, имамо сталну намеру и фокус да помогнемо, али без директива у смислу - овако или онако треба да радите", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре послије састанка, преноси портал клиџ.ба.

Ердоан је навео и да је потребан што јачи систем савјетовања због ситуације у БиХ, те да ће се одговарајућа министарства наћи на заједничком састанку, а у том дијалогу ће, истакао је, "бити веома важно остварити заједнички циљ ка миру у нашим регионима".

Раније је најављено да ће током разговора Ердоган и Грабар-Китаровић пажњу, између осталог, посветити и измјенама изборног закона у БиХ које траже представници Хрвата у БиХ.

Грабар-Китаровић је, на конференцији за новинаре са Ердоаном, поручила да жели развој БиХ, нагласивши важност сва три конститутивна народа у БиХ и потребу да се настави с уставном реформом.

"То ће осигурати будућност сва три народа и будућност БиХ, која це бити просперитетна и која ће имати могућност наставка преговора с ЕУ што је пре могуће. Ми се веселимо томе што ћемо суседима пружити сву помоћ на том путу", рекла је предсједница Хрватске.

Кроз разговоре о бројним темама, председници Турске и Хрватске су истакли да желе даље јачање хрватско-турских односа, али и да желе да помогну БиХ на њеном путу ка Европској унији.

Након данашњег свечаног дочека хрватске предсједнице, Грабар-Китаровић и Ердоган су у Предсједничкој палати у Анкари разговарали о односу двије земље, стању у БиХ и односу ЕУ и Турске.

Грабар-Китаровић је на састанку у Анкари разговарала с Ердоганом и о могуцем одржавању трилатералног састанка Хрватска-БиХ-Турска на највишем нивоу у првом тромјесечју ове године.

Ердоан је након састанка истакао да су разговори с предсједницом Грабар-Китаровиц били врло корисни, нагласивши значај војне сарадње Хрватске и Турске.

Грабар-Китаровић је рекла да су билатерални односи Хрватске и Турске одлични и да измеду ове двије земље нема проблема, те да стога желе да наставе јачање сарадње у свим сферама, од економије, туризма, до образовања...

Данашњи састанак Грабар-Китаровић и Ердогана је други по реду за мање од двије године, а предсједница Хрватске ће идуће недјеље боравити и у дводневној посјети Сарајеву.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица