Erbez: Postignuta većina dogovora o prilagođavanju SSP BiH sa EU

Srna
Erbez: Postignuta većina dogovora o prilagođavanju SSP BiH sa EU

Brisel - Većina dogovora o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU postignuta je na sastanku u Briselu, ali još nije fromalizovana, što bi trebalo da se dogodi u narednim mjesecima, izjavio je Srni član pregovaračkog tima BiH iz Republike Srpske u procesu adaptacije Sporazuma Miljan Erbez.

Erbez je pojasnio da konačni sporazum o adaptaciji na današnjem sastanku delegacija EU i BiH u Briselu nije potpisan jer još neke stvari nisu riješene i nisu usaglašene sve stavke.


"Možda je zahvaljujući i tvrđem stavu predstavnika Republike Srpske došlo do određenog popuštanja stavova EU. Zaključci Vlade Republike Srpske nisu ispoštovani, ali se koliko-toliko uspio izvući maksimum iz loše situacije", smatra Erbez.

Erbez je istakao da je i na današnjem sastanku kao predstavnik Republike Srpske informisao prisutne da nije neophodna liberalizacija kada je riječ o trenutnoj poljoprivrednoj situaciji u BiH, jer bi mogla da ugrozi ionako teško stanje u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku bilo je riječi o konkretnim detaljima liberalizacije 217 proizvoda koji su se odnosili na trgovinu sa Hrvatskom u trogodišnjem predpristupnom periodu.

"Dogovoreno je fazno prilagođavanje za uvoz određenih proizvoda u BiH, kao što su mlijeko, mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine. Još se pregovara o onim proizvodima kao što su voće i povrće koji su obuhvaćeni autonomnim trgovinskim mjerama", istakao je Erbez.

On je dodao da je sedam proizvoda totalno isključeno iz razgovora o adaptaciji, a za određeni broj proizvoda uvedeno je fazno pristupanje.

Erbez je napomenuo da je EU prihvatila neke zahtjeve za povećanje kada je riječ o izvozu vina iz BiH u EU sa 16.000 na 40.000 hektolitara.

"Prihvaćeno je i povećanje izvoza šećera. Povećana je i kvota izvoza pastrmke iz BiH za 500 tona i šarana za 150 tona", naveo je Erbez.

Erbez je u ranijim izjavama upozorio da će dodatna liberalizacija trgovine još više ići u korist država EU, što će dodatno otežati položaj domaćih poljoprivrednika i industrije u BiH, a u pitanje će biti doveden i veliki broj radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana