Ер софт клубови из ФБиХ настављају војну обуку

РТРС
Ер софт клубови из ФБиХ настављају војну обуку

Док Срби у БиХ институцијама, институције Српске покушавају да оптуже за формирање паравојних формација, на причу о тзв. ерсофт клубовима чији учесници под пуном ратном опремом симулирају војне сукобе у Федерацији БиХ, чини се, више се нико и не осврће.

 Истовремено, спорни клубови, на друштвеним мрежама објављују фотографије и снимке униформи окићених симболима Армије БиХ, али и онима који подсјећају на фашистичке симболе, упозоравају безбједњаци у Српској.

Момци и дјевојке окупљени око, како кажу, модерног, али екстремног спорта или тек дио групе која пролази војну обуку и која би реплике оружја, могла да замијени стварним? 

Ово је само један од бројних снимака са фејсбук странице ер софт клуба "Црна муња – цазинска Крајина" - највећег таквог у Федерацији. Ратна возила, униформе, али и тешко наоружање дио су обуке коју њихови чланови пролазе. Иако на званичном профилу пише да се баве организовањем тренинга и обуке, тактичких напада и одбране, за њих иза свега стоји, тек спорт. Истовремено, стручњаци за безбједност упозоравају – прича о њима није нимало наивна, а да је тако, осим у наоружању, види се и у симболима којима се ките.

"Подсјећају или су заиста, симболи нацистичких организација из Другог свјетског рата, нацистичке Њемачке или тадашњег Јапана", навео је декан Факултета за безбједност у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Уз све то, чланови "Црне муње" на свом профилу не крију ни да његују дух такозване Армије БиХ. Да је БиХ озбиљна држава, тврди Ћеранић, сви наводи и све сумње о "Црној муњи", до сада би били испитани. 

"Министар безбједности је дао изјаву да ће све бити испитано, истражено, јавност и надлежне инстутиције упознате са садржајем рада и свиме ониме што би представљало безбједносну пријетњу а везује се за ер софт клубове. Међутим, та информација је потпуно изостала, једноставно се истинске пријетње потискују, гурају под тепих измишљањем фабрикованих афера попут ове читаве приче око Србске части", истакао је Ћеранић.

И Милован Милутиновић, пуковник Војске Републике Српске, сличног је става. Судећи по порукама које са друштвених мрежа шаљу припадници "Црне муње" иза свега, каже, стоји обнављање идеја о неоствареним ратним циљевима. 

"То је класична обука паравојних јединица. Мене само заиста чуди да Министарство безбједности БиХ и СИПА тако затварају очи над једним догађајима у појединим регионима БиХ, посебно ФБиХ", нагласио је предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске проф. др Милован Милутиновић.

 Министар од којег се очекује да реагује, а који је наводима о паравојним формацијама у Српској иза којих, како је тврдио, стоје представници институција подигао буру, о овом случају се у јавности није оглашавао. У телефонском разговору каже, надлежне службе упознате су о проблему. Ипак, када ће јавност о томе бити упозната, није рекао. 

"Кад будемо то задокументовали на један квалитетан начин сигурно ћемо да реагујемо. Дакле, тотално неприхватљива иконографија, тотално неприхватљиве униформе, али то говори о проблему на који ја указујем задњих дана", изјавио је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

 Покушали смо ступити у контакт и са онима који стоје иза "Црних муња", али број телефона са њиховог профила није био доступан. Раније су, за нашу телевизију рекли да немају везу са политиком, ратне заставе, истакли су, не користе, већ оне бошњачког народа, а изузетно скупу опрему и униформе набављају, тврде, из личних средстава и од помоћи пријатеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана