Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije: Iz istorije treba da učimo za budućnost

Lj. A.
Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije: Iz istorije treba da učimo za budućnost

Bijeljina - Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije juče je svečano ustoličen u tron, poslije čega je poručio da će se truditi da njegova služba bude prožeta jevanđeljem i da će crkva nastaviti da se bori za autonomiju i slobodu svojih prosvjetnih ustanova, jačajući nacionalnu svijest u narodu.

Vladika Fotije rekao je da je Eparhija zvorničko-tuzlanska prošla veliku golgotu.

- Da li je sve tako moralo biti ne znamo, ali ono što znamo jeste da iz istorije treba učiti za budućnost, da bi svim narodima koji žive na ovim prostorima bilo bolje. Crkva nema ništa silnije od poziva svima na pokajanje, koje je temelj novoga života. Pokajanje je jedini istinski duhovni lijek koji svima može pomoći - rekao je vladika Fotije.

Vladika Fotije je naslijedio vladiku Hrizostoma, koji je nedavno ustoličen za mitropolita dabrobosanskog, a u tron ga je uveo patrijarh srpski Irinej.

- Sveti sinod SPC je imao uvida u njegov rad u Eparhiji dalmatinskoj, u tom trusnom području nekadašnje zajedničke države, sa nadom da će onako kako je uspešno radio u svojoj prvoj eparhiji nastaviti i ovde - rekao je patrijarh Irinej.

Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je čestitku vladici Fotiju, istakavši da obavljanje dužnosti episkopa u vrijeme kada je potrebno raditi na obnovi duhovnosti, jačanju sloge i jedinstva među narodom, nosi veliku odgovornost, koja traži izobilje snage, znanja i mudrosti.

Ustoličenju vladike Fotija prisustvovao je niz zvaničnika RS, BiH i Srbije, a i drugi zvaničnici su mu uputili čestitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana