Епископ зворничко-тузлански Фотије: Из историје треба да учимо за будућност

Љ. А.
Епископ зворничко-тузлански Фотије: Из историје треба да учимо за будућност

Бијељина - Владика зворничко-тузлански Фотије јуче је свечано устоличен у трон, послије чега је поручио да ће се трудити да његова служба буде прожета јеванђељем и да ће црква наставити да се бори за аутономију и слободу својих просвјетних установа, јачајући националну свијест у народу.

Владика Фотије рекао је да је Епархија зворничко-тузланска прошла велику голготу.

- Да ли је све тако морало бити не знамо, али оно што знамо јесте да из историје треба учити за будућност, да би свим народима који живе на овим просторима било боље. Црква нема ништа силније од позива свима на покајање, које је темељ новога живота. Покајање је једини истински духовни лијек који свима може помоћи - рекао је владика Фотије.

Владика Фотије је наслиједио владику Хризостома, који је недавно устоличен за митрополита дабробосанског, а у трон га је увео патријарх српски Иринеј.

- Свети синод СПЦ је имао увида у његов рад у Епархији далматинској, у том трусном подручју некадашње заједничке државе, са надом да ће онако како је успешно радио у својој првој епархији наставити и овде - рекао је патријарх Иринеј.

Предсједник РС Милорад Додик упутио је честитку владици Фотију, истакавши да обављање дужности епископа у вријеме када је потребно радити на обнови духовности, јачању слоге и јединства међу народом, носи велику одговорност, која тражи изобиље снаге, знања и мудрости.

Устоличењу владике Фотија присуствовао је низ званичника РС, БиХ и Србије, а и други званичници су му упутили честитке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана