Епископ городецки и ветлушки Августин за Глас Српске: Запад прави раскол у православљу да би завладао богатством

Дарко Гавриловић
Епископ городецки и ветлушки Августин за Глас Српске: Запад прави раскол у православљу да би завладао богатством

Данашња цивилизација усмјерена је према једном циљу - да максимално искористи природна богатства на земљи.

Данашња демократија и либерализација немају за циљ да човјеку живот учине лакшим и срећнијим. Као главног противника они виде православље, јер Бог кроз православље људе покушава да учини моралним и светим, казао је у интервјуу за "Глас Српске" епископ городецки и ветлушки Августин.

* ГЛАС: У Бањалуци сте подржали подизање руско-српског храма, уз који је планиран изградња руског културног центра. Када можемо очекивати подизање храма?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: Не могу прецизно да кажем, јер нисам руководилац пројекта. Имали смо сусрете са предсједником Милорадом Додиком и у Влади РС и сви су нас увјерили да ће проблеми који се тичу земљишта и почетка градње бити превазиђени и очекујемо да ће у врло кратком времену почети тај процес. Наш предсједник Владимир Путин врло често помаже наше пројекте и из федералног буџета издваја велика средства. Са руске стране основна подршка за овај пројекат је некадашњи предсједник владе Руске Федерације Сергеј Стјепашин, који је на челу Императорског православног палестинског друштва, које је покренуло иницијативу за градњу храма. Мисија тог друштва је да обједињује православно-словенске народе и штити интересе православаца гдје год да се они налазили. Члан наше делегације је предао предсједнику Милораду Додику писмо Сергеја Стјепашина у којем га је обавијестио да Руска Федерација стоји иза тог пројекта и изразио жељу да тај пројекат буде започет што прије, с обзиром на то да ће у 2018. години бити стогодишњица страдања Романових.

* ГЛАС: Да ли је и овај пројекат плод историјских веза Срба и Руса?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: На РС имамо потпуно другачији поглед у односу на друге европске земље, што говори и чињеница да смо се одлучили на корак да Срби граде храм који ће бити посвећен руском цару Николају. Он ће бити свједок пријатељства, искрене љубави српског народа према руском народу и дубоких руско-српских односа. То није дипломатски изазов, већ реалност која открива суштину односа наших народа. Кроз историју су постојали многи народи које је Русија сматрала својим пријатељима и које је помагала војно, финансијски и дипломатски, али погледајмо гдје су данас ти пријатељи. Узмимо за примјер Бугарску или Украјину, које нису захвалне за оно што је Русија вијековима чинила за њих и њихове народе.

* ГЛАС: Колико је Кремљу стало да сачува РС?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: Русија ће бити једина у могућности да колико-толико одржи правду на земљи и да да одговор на изазове. Врло често разговарам са људима који раде у војној индустрији и они ми говоре да ми имамо тако моћно наоружање које не постоји нигдје у свијету. Путин је посјетио све манастире у Русији и једини је од свјетских лидера већ два пута био на Светој Гори. Сви мали народи покушавају да буду независни, али осјећају потребу за великим заштитницима. Тај заштитник могу бити само Русија и Путин. То што се ваш предсједник неколико пута сусретао са Путином говори да Русија има снажну одлучност да помаже српском народу на Балкану и његовој политици.

* ГЛАС: Колико су данас чврсти наши православни темељи?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: Да бисмо схватили суштину православља неопходно је да схватимо смисао рађања сина Божијег у образу човјечијем на земљи. Питање је да ли данашњи квалитети личности савременог човјека одговарају типу личности који су Адам и Ева имали до чинова гријеха. Ако схватамо да је Бог створио овај свијет, онда морамо схватити која је улога Божија у нашем животу, односно у животу сваког човјека. Бог није могао створити човјека сличног типу личности који постоји у данашњем свијету. Бог је створио светог човјека и за Бога постоји само један циљ - да ми људи достигнемо степен светости. Због тога се сам Бог рађа на земљи у образу човјека, Бог нам даје нови спектар својих заповијести поред оних које су већ биле речене. Бог открива људима шта ће бити са овим свијетом ако не будемо живјели по законима Божијим. Народ јерусалимски жели да га учини царем, али не жели да прихвати као цара. Христос има сасвим други циљ, он је говорио о државној власти, о државном животу. Христос је у своје вријеме говорио да нема потребе да они постављају цара и само је хтио политику. Због свега тога је потребан неки други тип личности који би ми људи живјели на земљи. Главна улога данашњег капиталистичког друштва је да узима од земље природне ресурсе и у томе су људи видјели свој главни циљ и смисао живота. Док год не схватимо шта је економска или привредна револуција у Енглеској нећемо разумјети шта се дешава у свијету. Све политичке одлуке и борба против православља имају циљ да се влада природним ресурсима у свијету. Данашња цивилизација којом углавном управљају банкари усмјерена је према једном циљу - да максимално искористе природна богатства на земљи. Данашња демократија и либерализација нема за циљ да човјеку живот учини лакшим и срећнијим. Њима је циљ да што више људи умре или погине и напусти овоземаљски живот. Данас седам милијарди људи живи на земљи и видимо огромне тенденције да тај број буде смањен на двије милијарде.

* ГЛАС: На који начин је могуће спријечити те тенденције усмјерене против човјечанства?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: Као главног противника они виде православље, јер Бог кроз православље људе покушава да учини моралним и светим. Они желе да униште све народе који имају огромна природна богатства и да им узму оно што им припада. Ако погледамо на човјечанство видимо да постоји елита која има циљ да узме природна богатства овога свијета, као што је то био случај у Либији, а ако постоји православље као у Сирији и оно треба да буде у потпуности уништено. И природно, ако се појављују национални лидери у неким земљама и њих треба под хитно уништити, што свједочи убиство Моамера Гадафија. Видимо да ће западне силе учинити све да направе што дубљи раскол између Срба у РС, Србији и Црној Гори. Увијек се сјећамо шта су радили са хришћанским ученицима. Тражили су да се одрекну Христа, нудили су им славу, новац и власт, а када би отказивали послушност они би их мучили и убијали. Све исто се данас дешава у свијету. Видимо то на Блиском истоку, у Украјини и на Балканском полуострву, а посебно у Црној Гори. Тај систем који управља свијетом има врло моћну заштиту. То је, прије свега, НАТО, али ту су и тајне службе и моћне банке. Транснационалне банке држе у својим рукама финансијску структуру свијета.

* ГЛАС: Куда иде свијет о којем говорите?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: Свијет стреми према великим и потресним догађајима, јер живимо на Божијем пољу и зато Бог неће дозволити да дјело које је замишљено да буде учињено путем зла буде доведено до краја. Све иде ка томе да ће се десити велика експлозија као што су се десиле за вријеме Првог и Другог свјетског рата. Замислите колико је моћног оружја у цијелом свијету. Наука данас служи војној индустрији. То је као рак који постоји на земљи и полако је једе. Ако тај рак заједничким снагама не исцијелимо, човјечанство неће постојати. Кулминација свега биће много већа у поређењу са догађајима из тих ратова, а послије тога ће наступити нормалан живот. И послије тога у историји човјечанства највећу улогу имаће Русија. С обзиром на то да су Срби увијек били уз Русију и за њих ће све бити добро. Важно је да се држава развија са црквом и на тај начин створи најбољи модел живљења на земљи. Совјетски систем који се одмакао од цркве није могао да да народу то што му је дала црква. Без обзира на то вјеровали или не, кроз православље знамо да постоји продужетак живота, било то царство Божије или пакао. Исповиједам огроман број људи у својој пастирској пракси и они ми кажу да и на земљи већ живе као у паклу. И ако заиста погледамо куда иде овај свијет, видимо то и у филмовима и на телевизији кроз убиства, самоубиства, дрогу, алкохол и разне болесне ствари.

* ГЛАС: Поменули сте Црну Гору у којој се дешавају многе промјене у супротном смјеру од њене историје, укључујући и цркву. Како Руска православна црква гледа на раскол у Црној Гори?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: У вашем питању налази се одговор који потврђује оно што сам већ рекао. С једне стране НАТО је годинама покушавао да уништи народ у РС, а затим је бомбардовао Београд и сада тај савез предлаже неки нови метод сарадње. Главни циљ НАТО-а је да разједини друштво кроз црквене расколе, као што је то учинио у Украјини. Процес разједињења српског народа на Балкану ићи ће под утицајем Католичке цркве, јачаће утицај исламских тенденција и све ће радити да убиједе становништво да се одрекне православља. И због тога је неопходно да се објективно гледа на ове ствари. Русија подржава оно што је 9. јануара говорио предсједник РС указујући на потребу уједињења свих српских народа, ма гдје они живјели. РС, Србија и Црна Гора имају потребу да се сједине и тако заједничким снагама сачувају своје национално биће. Садашњи владари у свијету то неће дозволити, јер покушавају да направе што више раскола да би разјединили друштво.

Позитивни утисци

* ГЛАС: Какве утиске носите са низа састанака у Бањалуци?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: Позитивно сам изненађен јер сам током сусрета видио људе који носе три кључна квалитета - православље, патриотизам и професионализам. Сви су говорили о православљу, воле свој народ и традицију и сви су патриоте. Министар Петар Ђокић је оставио на мене посебан утисак као човјек који је максимално посвећен свом послу, има огромну вољу и трезвено размишља и расуђује. Исто могу рећи о министрима Дани Малешевићу и Драгану Богданићу, који се цијели живот бави просвјетом, односно здравством.

Исламски екстремизам

* ГЛАС: Како гледате на све раширенију појаву исламског екстремизма који уништава достигнућа цивилизације?

ЕПИСКОП АВГУСТИН: Из историје ислама се види колико је он учинио ратова у свијету и да су представници народа те вјероисповијести уништили огроман број цркава, манастира и културних добара. Сматрам да је ислам бич Божји. Када слаби православље код народа и када лидери држава бивају мање православни, тада Бог људима шаље ислам. Због тога наша православна државност треба да буде моћна и зато је кључ успјеха интеграција и симбиоза цркве и државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана