Епископ бачки Иринеј: СПЦ неће ћутати о Космету

Срна
Епископ бачки Иринеј: СПЦ неће ћутати о Космету

Београд - Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј истакао је да Српска православна црква /СПЦ/ неће ћутати о Косову и Метохији, те да патријарх српски има обавезу да говори о Космету и даје очински савјет сваком православном вјернику, па и предсједнику Србије Александру Вучићу.

Реагујући на изјаву потпредсједника Владе Србије Зоране Михајловић да Његова светост патријарх српски Иринеј не би требало да врши притисак на Вучића у вези са Косметом, епископ бачки је оцијенио да, ако ико треба да зна шта на ову тему мисли СПЦ, онда је то патријарх српски.


"Патријарх има право и дужност да да очински савет сваком православном вернику, па и Вучићу, који и не крије да му је до тог савета стало, те у дијалогу очекује на првом месту одзив и ставове СПЦ, а потом Српске академије наука и уметности и свих одговорних институција и појединаца", изјавио је за "Вечерње новости" епископ бачки.

Епископ Иринеј сматра да изјава Михајловићеве, осим што збуњује нелогичношћу, изазива и недоумице о смислу и могућностима унутрашњег дијалога о Космету, каквог га је у више наврата описао Вучић.

"Михајловићева заправо демантује и свесно обесмишљава позив Вучића на заиста неопходан дијалог о будућности Срба и свих грађана Србије у нашој јужној покрајини", навео је епископ бачки Иринеј.

Епископ бачки сматра да је Михајловићева урадила управо оно за шта неосновано оптужује српског патријарха - извршила притисак на патријарха и на све у СПЦ како се не би усудили да мисле својом главом.

Патријарх српски Иринеј рекао је раније за "Новости", одговарајући на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о рјешењу косовског питања, да вјерује да оно што мисле Црква и народ мисли и предсједник Србије.

Михајловићева је јуче изјавила да очекује да СПЦ буде партнер током унутрашњег дијалога о Косову, као и да прије почетка разговора не врши притисак на Вучића. /крај/вш/љљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана