Епископ Сергије: Република Српска је кућа наше слободе

Срна
Епископ Сергије: Република Српска је кућа наше слободе

Бихаћ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије поручио је да треба чувати Републику Српску јер је она кућа слободе српског народа. “Идући у сусрет 9. јануару, Дану наше Републике, погледајмо једни у друге, загрлимо се братском љубављу и сјетимо се више од 20.000 јунака, на чијој је жртви Република Српска расла и узрасла. Чувајмо је својом одговорношћу, градимо је знањем, славећи њен рођендан као симбол нашег опстанка”, изјавио је епископ Сергије.

У изјави објављеној на порталу Епархије бихаћко-петровачке, епископ Сергије је истакао да 9. јануар треба прославити уздигнутог чела, мирно и достојанствено, сложно и с радошћу, онако како би то жељели они чији су гробови уткани у срце Републике Српске. “Немојмо, као што смо то често пута чинили у прошлости, обесмислити сопствену жртву, дозвољавајући да нас дијеле они који нам никада нису жељели добро”, рекао је он.

Епископ Сергије је подсјетио да су “Срби у Босни под турском окупацијом провели 413 година, а под аустругарском 40”.

“Од посљедњих хиљаду година нашег трајања на овим просторима, готово пет стотина година смо били угњетавани, обесправљени, убијани. Били смо робље, људи жељни слободе, народ гладан достојанства. Зато нико о слободи није толико пјевао као Срби. Зато смо се за њу и жртвовали, да бисмо је имали, да бисмо је оставили потомцима”, наводи се у писаној изјави епископа.

Он је напоменуо да је за четири године Другог свјетског рата на хиљаде Срба страдало на овим просторима, само због тога што су били Срби, православци.

“Када год у историји нисмо имали своју државу, ми смо страдали. Свуда су по овој земљи гробнице наших предака, који нису дочекали дан слободе. Зато су са позорнице живота отишли у вјечност, не Божијом, већ вољом својих крвника. На раскрсници историје, када се опет поставило питање нашег нестанка или опстанка, створили смо Републику Српску, да је чувамо и да нас чува, да је градимо и да нас гради, да се њоме поносимо и да се она поноси нама”, наводи епископ бихаћко-петровачки.

Од тада до данас, додао је он, прошло је 27 година.

“Рат је иза нас, али сукоби су у нама остали, не да бисмо постали бољи у братском надметању, већ да бисмо се, као некад, исцрпљивали међусобним сукобима, у интересу трећих”, упозорио је епископ Сергије.

Истичући да се историја понавља, епископ бихаћко-петровачки упозорио је да Србима, као и увијек, недостаје јединство, братска љубав и окупљеност око заједничких циљева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана