Episkop Jovan: SPC bi trebalo da se bori da obnovi svoje prisustvo u Jerusalimu

Srna
Episkop Jovan: SPC bi trebalo da se bori da obnovi svoje prisustvo u Jerusalimu

Beograd - Episkop pakračko-slavonski Jovan izjavio je da su Srbi treći po brojnosti među poklonicima koji obilaze Jerusalim, odmah iza Rusa i Grka, i poručio da bi Srpska pravoslavna crkva /SPC/ trebalo da se bori da "obnovi svoje prisustvo u Jerusalimu".

On je podsjetio da je SPC u Jerusalimu nekada imala manastir Svetih Arhangela.


"Izgubila ga je u 17. veku, u vreme Velike seobe kada nam je iz ruku izmakao i Hilandar. Danas taj manastir u Jerusalimu održava grčka crkva", rekao je episkop Jovan za beogradsku "Politiku".

On je naglasio da oni koji žive u Jerusalimu u prvom redu pripadaju tom gradu, a tek potom izraelskom ili palestinskom narodu i da su naučili da vode normalan život jedni pored drugih.

"Problemi im, međutim dolaze sa strane, što je još jedna sličnost sa Balkanom", rekao je episkop Jovan i konstatovao da je nevolja što je nacionalni pokret Palestinaca postao tokom posljednjih decenija islamistički.

Vladika Jovan kaže da se taj novi karakter odslikava u demografskim promjenama - u Vitlejemu su nekada većinu predstavljali hrišćani, a danas su to muslimani.

"U Nazaretu je, zbog Trampovog poteza, ove godine zabranjena proslava Božića po odluci gradonačelnika, koji je islamske vere", rekao je episkop Jovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana