Епископ Јован: СПЦ би требало да се бори да обнови своје присуство у Јерусалиму

Срна
Епископ Јован: СПЦ би требало да се бори да обнови своје присуство у Јерусалиму

Београд - Епископ пакрачко-славонски Јован изјавио је да су Срби трећи по бројности међу поклоницима који обилазе Јерусалим, одмах иза Руса и Грка, и поручио да би Српска православна црква /СПЦ/ требало да се бори да "обнови своје присуство у Јерусалиму".

Он је подсјетио да је СПЦ у Јерусалиму некада имала манастир Светих Архангела.


"Изгубила га је у 17. веку, у време Велике сеобе када нам је из руку измакао и Хиландар. Данас тај манастир у Јерусалиму одржава грчка црква", рекао је епископ Јован за београдску "Политику".

Он је нагласио да они који живе у Јерусалиму у првом реду припадају том граду, а тек потом израелском или палестинском народу и да су научили да воде нормалан живот једни поред других.

"Проблеми им, међутим долазе са стране, што је још једна сличност са Балканом", рекао је епископ Јован и констатовао да је невоља што је национални покрет Палестинаца постао током посљедњих деценија исламистички.

Владика Јован каже да се тај нови карактер одсликава у демографским промјенама - у Витлејему су некада већину представљали хришћани, а данас су то муслимани.

"У Назарету је, због Трамповог потеза, ове године забрањена прослава Божића по одлуци градоначелника, који је исламске вере", рекао је епископ Јован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана