Epilog čeka više od 230.000 sporova

Vedrana Kulaga
Epilog čeka više od 230.000 sporova

Sarajevo - U sudskim ladicama nalazi se više od 230.000 predmeta, pokazala je analiza koju je uradio Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH.

Posljednjeg dana prošle godine je, prema podacima VSTS-a, neriješeno bilo 374.575 predmeta, koji se ne odnose na dominantne sporove u vezi sa komunalnim uslugama. Sudovi su u planovima za rješavanje predmeta u ovoj godini predvidjeli da će staviti tačku na njih 191.913. Do kraja septembra to im je pošlo za rukom u 139.052 najstarija predmeta, što znači da su realizovali 72 odsto godišnjeg plana.

U sudovima u RS planom je obuhvaćeno 64.690 predmeta, a do kraja septembra epilog je dobilo 48.449, što je 75 odsto plana. Federalni sudovi su sebi dali zadatak da riješe 121.037 predmeta, a za devet mjeseci sudije su zaključile 86.296, što predstavlja 71 odsto plana.

Među prvostepenim sudovima po ispunjenju godišnjeg plana prednjače Okružni privredni sud u Doboju, trebinjski Osnovni sud i Okružni privredni sud te opštinski sudovi u Banovićima i u Visokom. Dobre rezultate, sa realizacijom iznad 80 odsto, ostvarili su i osnovni sudovi u Banjaluci, Bijeljini i Modriči.

Najmanji procenat među prvostepenim sudovima u RS ostvarili su osnovni sudovi u Srebrenici, Sokocu i Doboju te okružni privredni sudovi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

Razlozi nerješavanja predmeta se razlikuju od slučaja do slučaja.

- Najčešći razlozi kod krivičnih predmeta su nedostupnost optuženih za kojima su raspisane potjernice, odnosno zdravstveni problemi osumnjičenog ili optuženog. U građanskim predmetima su to nedostupnost stranaka zbog raseljenosti, nemogućnost dostave zbog neadekvatnih podataka o strankama i loših zakonskih rješenja i odgađanja izvršenja na nekoliko godina - kazali su u VSTS-u.

U sudovima je na kraju juna ove godine bilo 12 predmeta koji su stariji od 20 godina, a neriješenih predmeta starijih od deset godina bilo je 753.

Sudovi su od 2010. godine do danas riješili više od 620.000 najstarijih predmeta, a iz VSTS-a poručuju da se, zahvaljujući projektima, smanjuje broj neriješenih starih predmeta, što povećava efikasnost sudova, a time i pravosuđa u cjelini.

Projekcije i obaveze

U VSTS-u kažu da će projekcija plana rješavanja predmeta za 2017. biti pripremljena početkom iduće godine. Obaveza sudova je da u planove uvrste minimalno 70 odsto godišnjeg normativa. Sudovi imaju obavezu da uvrste najstarije predmete u svoj plan.

Uspješnost prvostepenih sudova u RS

Okružni privredni sud u Doboju           90%

Osnovni sud u Trebinju                                     84%

Osnovni sud u Banjaluci                                   81%

Osnovni sud u Modriči                                    81%

Osnovni sud u Bijeljini                                    80%

Osnovni sud u Doboju                               63%

Okružni privredni sud u I. Sarajevu   57%

Okružni privredni sud u Bijeljini                56%

Osnovni sud u Sokocu                                        54%

Osnovni sud u Srebrenici                      37%

Uspješnost drugostepenih i trećestepenih sudova u RS

Okružni sud u Doboju                                        98%

Vrhovni sud RS                                                  98%

Okružni sud u Bijeljini                                   88%

Viši privredni sud u Banjaluci            85%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana