Енергетска заједница отима надлежности РС

М. Чигоја, В. Кулага
Енергетска заједница отима надлежности РС

Бањалука, Сарајево - БиХ нема никакву надлежност за енергију и доношење закона о гасу на нивоу БиХ је неприхватљиво јер се ради о преносу надлежности ентитета, изјавио је јуче предсједник РС Милорад Додик.

Коментаришући захтјев Секретаријата енергетске заједнице у Бечу упућен БиХ, Албанији и Македонији да усвоје и предају националне акционе планове за обновљиву енергију, Додик је рекао да ће РС пронаћи начин да се супротстави таквим захтјевима који подразумијевају пренос надлежности.

Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, који је јуче стигао у Сарајево, појаснио је да је приоритет доношење правног оквира у сектору гаса у складу с Трећим енергетским пакетом.

- БиХ је имала посљедњи рок до јануара ове године да коначно почне с испуњавањем својих обавеза, али је избјегла санкције. Уколико не испоштује захтјев, биће подвргнута санкцијама - истакао је Копач и оптужио РС да је блокирала испуњавање тог задатка.

Додик је истакао да долазак Копача говори о томе да он вјерује у скупштинску већину у БиХ која ће након осмогодишњег одбијања РС донијети закон о гасу на нивоу БиХ.

- То је неприхватљиво. РС није дала сагласност за то, јер је то класичан примјер преноса надлежности - рекао је Додик.

Казао је да је оног момента када је Европа зауставила градњу гасовода "Јужни ток" било јасно да она жели да снабдијева овај простор путем "Сјеверног тока" и тако учини регион зависним у снабдијевању гасом и овлада овдашњим енергетским потенцијалом.

- Они желе да руски гас не долази у Српску из Србије, него из Хрватске. Зато потенцирају причу о изградњи гасовода од Брода према Зеници - рекао је Додик и додао да само наивни не виде о чему је ријеч.

Поручио је да ће Српска наставити да покушава да се прикључи на постојећи гасовод код Зворника и да преко Бијељине гради гасовод према Бањалуци, јер би прикључење на гасовод из Хрватске или неког другог правца било много скупље и неповољније.

- То је онај исти гас који долази из Русије, само у том случају ми бисмо морали да плаћамо огромну цијену. Нећемо давати сагласности за гасовод Брод - Зеница јер се тиме Српска чини додатно зависном од гаса са неких других дестинација - нагласио је Додик.

Директор предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац изјавио је да Секретаријат Енергетске заједнице има обавезу да припрема и усаглашава акта са чланицама да би се на идућем састанку министарског савјета Енергетске заједнице у складу са потписаним уговором доносиле, прије свега, препоруке, а онда и одлуке.

- Копач је, изгледа, током свог вишегодишњег боравка у Сарајеву, радећи у другој бранши, испустио из вида да је по Уставу енергетика у надлежности ентитета. У доброј намјери га подсјећамо на регулацију сектора гаса у Сјеверној Ирској по моделу који би био прикладан и за БиХ. С друге стране, можда му се вријеме боравка у Сарајеву поклопило са мандатом Педија Ешдауна, па покушава да ради по истом принципу и у корист једне стране, занемарујући принципе координације и усаглашавања - казао је Пухалац.

Говорећи о гасоводу Брод - Зеница, Пухалац је казао да ту мора упитати о чијем се ту гасу ради.

- Познато је да Хрватска не располаже довољним количинама гаса ни за властите потребе - закључио је Пухалац.

Копач је у Сарајеву, гдје се састао са члановима комисија за саобраћај и комуникације оба дома Парламента БиХ, поручио да БиХ заостаје у обавезама које је преузела као члан Енергетске заједнице.

- Највећи проблем је питање гаса, а БиХ је већ била осуђена због константног кршења међународних обавеза. Чињеница је да БиХ нема закон о гасу иако има гасни систем. То одсуство правног поретка и непоштовање међународних обавеза представља велики проблем - рекао је Копач.

Он је најавио отварање и других питања на нивоу БиХ која значе пренос надлежности.

- Ако се желе поштовати међународне обавезе, ако се преузимају неке директиве, онда се неке ствари морају ријешити на нивоу БиХ, као што је успостављање агенције за нафтне резерве, једног регулатора за тржиште електричне енергије који сада постоји и регулатора за подручје гаса који не постоји - навео је Копач и додао да је потребан и један акциони план за обновљиве изворе енергије и акциони план за енергетску ефикасност.

Он је истакао да алтернативе "Јужном току" постоје, али да постоје и политичке препреке.

- Најреалнији од пројеката је гасовод Слободница - Брод - Зеница - истакао је Копач.

Бивши министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић рекао је раније да су, умјесто инсистирања на закону о гасу, представници Енергетске заједнице предложили да ово питање буде ријешено по белгијском моделу, односно посредством споразума између ентитета.

Обавезе

РС је, за разлику од ФБиХ, у потпуности реализовала своје обавезе из Другог енергетског пакета. Српска је законом регулисала област у вези са гасом и Влада РС није спремна да било какве надлежности из те области преноси на ниво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана