Energetika i zdravstvo prvi na listi

Vedrana Kulaga
Energetika i zdravstvo prvi na listi

Banjaluka - Republika Srpska je pripremila nacrt programa javnih investicija u kojem je naglašeno da bi najviše novca do 2022. godine trebalo da ode u razvoj energetskog i zdravstvenog sektora.

U nacrtu programa javnih investicija od 2020. do 2022. godine, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Vlade RS, napravljen je pregled kapitalnih projekata za koje su obezbijeđeni ili izvjesni izvori finansiranja te pregled prioritetnih projekata za koje još nema izvora finansiranja.

Plan Srpske je, kako je navedeno u tom dokumentu, da u iduće tri godine budu realizovani projekti vrijedni 568,06 miliona KM, a među njima ima i onih čija je gradnja već počela. Analize nadležnih pokazuju da su najveće investicije planirane u oblasti energetike, te u sektore zdravstva, izbjeglica i raseljenih lica, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i saobraćajnu infrastrukturu.

- Planirana ulaganja u te sektore iznose 89,32 odsto ukupnih planiranih ulaganja. Ovakav sektorski raspored odražava i generalnu razvojnu politiku Vlade, po kojoj fizička infrastruktura još zahtijeva velika ulaganja i po kojoj se velika pažnja poklanja prednostima Srpske poput energetike i poljoprivrede - istakla je ministarka finansija RS Zora Vidović.

Najveće investicije, u iznosu od 221,51 milion, planirane su za realizaciju projekata iz oblasti proizvodnje i snabdijevanja energijom, a najzahtjevniji projekat je gradnja vjetroelektrane “Hrgud” vrijedne 126,13 miliona, od čega se u 2019. godini planira uložiti gotovo milion maraka.

U sektor zdravstva planirano je da budu uložena 124,53 miliona do kraja 2022. godine. Najviše novca trebalo bi da ode za gradnju nove bolnice u Doboju te za završetak izgradnje i opremanje preostalog prostora u objektu Južno krilo - Poliklinika u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Nekoliko desetina miliona KM trebalo bi da bude uloženo za zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja te za Regionalni program stambenog zbrinjavanja. Na spisku prioritetnih projekata Vlade Srpske su i izgradnja mosta na Savi, autoputevi, obnova vagona.

Od ukupno planirane kapitalne potrošnje na investicije u socioekonomski razvoj odnose se 544,44 miliona, od čega su kapitalne investicije 541,59, a institucionalne 2,85 miliona. Najveće učešće u finansiranju projekata imaju inosredstva, odnosno krediti u iznosu od 350,23 miliona, dok će domaće institucije učestvovati sa 217,83 miliona KM.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da Republika Srpska nesumnjivo ima veliki potencijal za razvoj energetike, a ulaganja u tu oblast nikad dosta, jer je energiju u svakom momentu moguće lako i sigurno prodati.

- Uvijek je isplativo ulagati u energetski sektor. Međutim, problem je sa ulaganjem u zdravstvo. Investicije u toj oblasti često nisu harmonizovane sa potrebama građana. Fokusirani smo na ulaganja u objekte, tačnije, pravimo nove bolnice, a zaboravljamo ulagati u kadar i to je nešto što bi trebalo mijenjati - poručio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana