Емир Кустурица - најзначајнији човјек на планети којег Срби имају на пољу културе

Срна
Емир Кустурица - најзначајнији човјек на планети којег Срби имају на пољу културе

Андрићград - Академик Јован Делић изјавио је да је књига Емира Кустурице "Шта ми ово треба" ангажована књига врхунског умјетника свјетског ранга и најзначајнијег човјека на планети којег Срби имају на пољу културе.

Он је навео да је књига писана у форми дневника и да има карактеристике документарне прозе, када је пише човјек таквог имена и угледа.

"Та дневничка природа књиге даје јој ту фрагментарност - запис и документрност, али и живост, јер то је реакција на то што је изазвало тај дневнички запис", појаснио је он.

Напомињући да је први текст у књизи датиран 10. марта 1994. године, а завршни јуна 2018. године, Делић је рекао да дневник није писан из дана у дан или бар није објављено то што је записивано из дана у дан, него оно што је изабрано као најбоље.

"Књига садржи и серију текстова који се односе на умјетност и филм, а све што има ту димензију је предрагоцијено, посебно када је ријеч о једном филмском умјетнику као што је Кустурица", оцијено је академик.

Према његовим ријечима, књига садржи ратну атмосферу која говори о рату и постратном периоду у БиХ, те о разарању Југославије, а трећу димензију чини позиција Србије и српског народа у свијету и жестока полемика са познатим људима у свијету, као што је са француским филозофом Бернар Арнијем Левијем, који су се ставили у службу напада и додавања ватре на ломачу Србији.

"Због тога је ова књига предрагоцијена у сваком од тих аспеката. Она већ сада има армију читалаца и сигурно да ће имати и даље", рекао је Делић новинарима уочи промоције књиге "Шта ми ово треба" у Мултиплексу "Доли Бел" у Андрићграду.

Он је навео да књига има и поетску димензију кад год је ријеч о ужасу, гријеху, о нечему што се не смије заборавити, што треба запамтити, али има и димензију хумора, која је код Кустурице драгоцијена.

"Та хуморна димензија долази од /Мигела де/ Сервантеса и Бранка Ћопића, али садржи и озбиљност и историјску самосвјест која долази од Иве Андрића", појаснио је Делић.

То су, оцијенио је он, кључни литерарни гени Емира Кустурице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана