Elita BiH ponovo okupljena na rijeci Ugar

nezavisne Foto V.Stojaković
Elita BiH ponovo okupljena na rijeci Ugar

Kneževo– Na rječici Ugar, ispod planine Vlašić, u blizini Kneževa, i ove godine održano je već tradicionalno neformalno druženje bh. političke elite, predstavika međunarodne zajednice, uglednih ljudi javnog i političkog života RS i BiH.

Među gostima su bili Milorad Dodik, predsjednik RS, Džonatan Mur, ambasador OEBS-a u BiH, Nikolas Hil, zamjenik ambasadora SAD u BiH, Valentin Incko, visoki predstavnik, Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade RS, Igor Radojičić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i redovan dugogodišnji gost i prijatelj na Ugru, i brojni drugi.

Bilo je planirano da dođu i brojni visoki zvaničnici BiH i FBiH, ali zbog važnog ekonomskog foruma u Mostaru koji se održavao u isto vrijeme kada i druženje na Ugru, nisu mogli da nam se pridruže.

Cilj druženja – da se donosioci važnih odluka koje utiču na budućnost BiH i njenih građana malo odmore od političih debata i sučeljavanja – ispunjen je u potpunosti, jer su gosti i ove godine više razgovarali o svakodevnim malim životnim stvarima, porodici, planovima za odmor. Iskonsko pitanje – da li je za odlazak na ljetovanje bolje hrvatsko ili crnogorsko primorje, ni ovaj put, nažalost, nije riješeno, ali je barem postignut konsenzus da su i jedna i druga obala odlično mjesto za odmor i opuštanje.

Neki od diplomata su na Ugar, nažalost, došli po posljednji put u svojstvu službenika svojih vlada, jer uskoro završavaju karijeru u BiH i odlaze na nove diplomatske dužnosti.

Iako se najviše razgovaralo o neformalnim stvarima, važne teme, poput referenduma u RS, reformske agende za BiH, pitanja budućnosti OHR-a, nisu mogle biti izbjegnute. Iako ni oko ovih pitanja nije bilo potpune saglasnosti, ohrabrujuće je da su svi sjedili za istim stolom i ovim važnim temama otvoreno razgovarali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana