Elektroprenos štetan i neefikasan po interese RS

Miroslav Filipović
Elektroprenos štetan i neefikasan po interese RS

BANjA LUKA - Formiranje zajedničke kompanije za prenos električne energije u BiH "Elektroprenos BiH" po specijalnom zakonu pokazalo se kao neefikasno, nefunkcionalno i štetno po interese Republike Srpske.

To je navedeno u stručnoj analizi položaja RS u kompaniji "Elektroprenos BiH" koju je, za potrebe Vlade RS, uradio Elektroenergetski koordinacioni centar iz Beograda, a koja je u posjedu "Glasa Srpske".

- Svako dalje nastojanje na ovakvom modelu organizovanja elektroprenosne djelatnosti na nivou BiH može da ima ozbiljne negativne posljedice za RS - naglašeno je u analizi tima elektroinženjera iz Beograda, profesora organizacionih nauka i pravnih stručnjaka.

- Entitetska podjela u upravi, Upravnom odboru i Odboru za reviziju u "Elektroprenosu BiH", pri donošenju svih važnih odluka, je evidentna i sve izraženija. Zbog definisanog načina donošenja odluka i činjenice da u pomenutim organima upravljanja članovi iz Federacije BiH čine većinu, omogućeno je donošenje odluka preglasavanjem predstavnika RS i na štetu RS - upozoreno je u analizi.

Navedeno je da RS nema nikakvu mogućnost da utiče na donošenje odluka koje su u nadležnosti uprave, UO i Odbora za reviziju zbog čega je uticaj RS, kao jednog od akcionara, na proces odlučivanja sveden na nulu.

- Nadalje, sam rad Skupštine akcionara kompanije doveden je u pitanje zbog dijametralno suprotnih stavova akcionara i nemogućnosti njihovog usaglašavanja, a time neravnopravnog donošenja odluka, što za rezultat ima blokadu kompanije - dodaje se u analizi.

Konstatovano je da ovakav način donošenja odluka u upravi i u UO kompanije i nemogućnost donošenja odluka u Skupštini akcionara, ako prijedlog o kojem ona odlučuje nije prihvatljiv za obje strane, čine "Elektroprenos BiH" neefikasnim, ali i manjinskog akcionara stalnim krivcem, čije neprihvatanje, odnosno onemogućavanje donošenja takvih odluka se tumači opstrukcijom.

Uočeno je da se ovi problemi reflektuju na sve ostale organizacione nivoe u kompaniji, zbog čega je ugrožen i položaj radnika kompanije iz RS.

Kada je riječ o ulaganjima u objekte prenosne mreže, u analizi je navedeno da su predstavnici FBiH u organima upravljanja kompanije insistirali da bude usvojen dugoročni plan razvoja kompanije od 2007. do 2016. godine.

- Plan nije usvojen, jer predstavnici RS nisu mogli da ga prihvate zato što je investiranje u objekte prenosne mreže na području RS iz sredstava amortizacije, koja prema učešću u kapitalu kompanije pripadaju RS, umanjeno za 42,2 miliona maraka ili prosječno svake godine za 28 odsto - istaknuto je u analizi.

Time bi se, pokazala je analiza, kontinuirano razvijala i poboljšavala infrastruktura prenosne mreže na području FBiH, a na štetu razvoja i poboljšanja prenosne mreže RS (učešće RS u kapitalu kompanije 42 odsto).

U analizi je uočeno da je postojeća legislativa kojom se reguliše rad "Elektroprenosa BiH" potpuno štetna za manjinskog akcionara RS.

U oblasti koja se tiču ovlašćenja navedeno je da Zakonom o osnivanju kompanije nije prirodni monopol entiteta nad obavljanjem elektroprenosne djelatnosti prešao sa entiteta na BiH.

- Zakonom je uspostavljena kompanija čija se djelatnost obavlja na teritoriji BiH, ali je i dalje u vlasništvu dva entiteta - utvrđeno je u analizi.

Dodaje se da davanje isključivog ovlašćenja "Elektroprenosu BiH" u ustavnopravnom smislu ne znači prenos ustavnih nadležnosti za djelatnost elektroprenosa sa entiteta na BiH.

- Kompanija je, dakle, jedinstvena u smislu da predstavlja tehničko-tehnološku cjelinu, a pravno i suštinski je zajednička korporacija dva entiteta koji su vlasnici kompanije - navodi se u analizi.

Zakon nejasan

U analizi je zaključeno da je regulatorni okvir kojim se uređuje korporativno upravljanje u "Elektroprenosu BiH" nejasan, nepouzdan, nepotpun i sa puno manjkavosti, jer nije utvrđena jasna hijerarhija zakona koji se primjenjuju u slučaju kompanije.

Selija Vajteker

Nezavisni član Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" Selija Vajteker, po struci egiptolog, koristeći "vanredna ovlašćenja", u svojstvu UO i Skupštine akcionara, donijela je odluke o alokaciji sredstava kompanije, unutrašnjoj organizaciji, upravi, a potom je donijela i Statut kompanije, kao i Odluku o izmjenama početnog kapitala u Statutu kompanije. Vrijednost ukupnog početnog kapitala kompanije utvrđena je u iznosu od 755.941.657 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana