Електронска управа - управа будућности

Срна
Електронска управа - управа будућности

Јахорина - У Републици Српској у току је транзиција управе са бирократске на електронску, која треба да омогући ефикаснију и квалитетнију управу, речено је на панелу "Ефикасна е-управа као сервис привреде", у оквиру "Јахорина економског форума".

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да је Српска уложила јако много новца и труда у информатизацију.


"Сада треба да све те појединачне базе повежемо", рекла је Решићева на панелу.

Она је подсјетила да је Република Српска увела матичне књиге у електронском облику, који је омогућио, на примјер, некоме из Требиња да извади родни лист у Бањалуци.

"Наш највећи проблем нису закони, него наш ментални склоп и отпор према промјенама, за шта се мисли да а приори не ваља", оцијенила је Решићева.

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић подсјетио је да су Влада Српске и ова агенција координисали досадашње активности на увођењу е-управе, односно пружању е-услуга грађанима и привредним субјектима.

"Имали смо лоше почетно стање, јер су многи регистри до уназад 10 година били на папиру. Био је то мукотрпан посао, јер е-управа зависи од базе података потребне за пружање услуга", навео је Рајчевић.

Он је додао да је проблем било и непостојање једног сертификационог тијела које ће омогућити физичким и правним субјектима дигитални сертификат потребан за комуникацију са органима е-управе.

"Одлуком Владе Српске, Агенција за информационо друштво ће то убудуће радити", рекао је Рајчевић.

На панелу је речено да чињеница да Република Српска касни за неким земљама у увођењу е-управе може бити од користи, јер се из туђих грешака може доста научити и пробрати најбоље.

Овим панелом завршен је дводневни "Јахорина економски форум". који је организовало Удружење економиста Републике Српске "Свот". Покровитељ скупа био је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Овогодишњи "Јахорина бизнис форум", који је јуче отворен, био је посвећен регионалној сарадњи, као важној полузи економског развоја земаља југоисточне Европе. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана