Eksperti tužilaštva Srebrenici pripojili i opštine u Srbiji

Srna
Eksperti tužilaštva Srebrenici pripojili i opštine u Srbiji

Beograd - Vještak za demografiju Svetlana Radovanović je, u nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, osporavala metode i nalaze eksperata tužilaštva, naročito o nestalima iz Srebrenice jer su pod tim pojmom obuhvatili i neke opštine u zapadnoj Srbiji.

Radovanovićeva je rekla da su u optužbi demografi tužilaštva pod pojmom Srebrenice obuhvatili čak 15 opština, među kojima i neke u zapadnoj Srbiji i ocijenila da je njihov rad neprofesionalan i intelektualno nepošten.

Ona je kao primjer navela da je u jednom izvještaju vještaka optužbe Helge Brumborg rečeno da su neke osobe iz Srebrenice nestale u opštinama Loznica, Valjevo, Priboj, ali i na Tari.

Radovanovićeva je ocijenila da za njihovo navođenje nije bilo drugog razloga osim težnje da se što više uveća broj žrtava, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je istakla da za čak 29 odsto osoba sa spiskova nestalih nedostaje datum rođenja, a za 20 odsto podaci o mjestu nestanka.

"Ne verujem veštacima optužbe. Nisam sklona da verujem da su uparili podatke o 87 odsto o više od 6.000 žrtava", rekla je Radovanovićeva.

Eksperti tužbe tvrde da su poslije pada Srebrenice nestale ukupno 7.692 osobe.

Iskaz u odbranu generala Mladića Radovanovićeva će nastaviti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana