Eksperiment put ka istini o Tuzlanskoj kapiji

Goran Maunaga
Eksperiment put ka istini o Tuzlanskoj kapiji

Banjaluka - Tim odbrane generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, poslije niza proba, uvjeren je da će eksperiment rekonstrukcije događaja na Tuzlanskoj kapiji dovesti do oslobađajuće presude za Đukića.

Najavljujući završnu fazu eksperimenta za 4. septembar na vojnom poligonu u Nikincima u Srbiji, šef tima odbrane Milorad Ivošević istakao je juče da će biti ispaljeni projektili pod sva tri upadna ugla koja su do sada utvrđena.

- Time će se razjasniti jesu li žrtve na Tuzlanskoj kapiji stradale od granate i je li granata uopšte ispaljena, što je najvažnije pitanje u tom predmetu - rekao je Ivošević.

Dodao je da je smisao eksperimenta da se na empirijski način utvrde mogućnosti efekata granate kalibra 130 milimetara. Rekao je da je tim odbrane na poligonu pripremio identičnu scenu kao na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine. Pojasnio je da je na poligonu postavljeno više od 200 ljudskih maketa na mjestima na kojima je uviđajem i u sudskom postupku utvrđeno da se nalazilo stanovništvo u tragičnom momentu.

- Posebnu pažnju obratili smo na "golf" u čijoj je neposrednoj blizini eksplodirala granata. Zbog dileme u sudskom postupku o porijeklu granata, obezbijedili smo granate ruske i domaće proizvodnje. Tu je i nekoliko ultrabrzih kamera koje će snimati ove opite - rekao je Ivošević.

On je kazao da im je profesor Berko Zečević, koji je bio vještak Tužilaštva BiH u sudskom procesu u kojem je Đukić osuđen za ratne zločine na Tuzlanskoj kapiji, juče javio da ne može doći, iako je ranije obećao da će biti prisutan tokom eksperimenta.

Davor Đukić, sin generala Đukića, naveo je da su podršku rekonstrukciji događaja dali građani uplatom sredstava u generalovu fondaciju i Republički centar za istraživanje ratnih zločina i institucije RS.

- Nelogičnost Zečevićevog nalaza je očita. Pozivam Tužilaštvo BiH da podigne optužnice protiv lica koja su s mojim ocem, navodno, učestvovala u zločinu - rekao je Đukić.

Ustavni sud BiH poništio je presudu Suda BiH kojom je Đukić bio osuđen na 25 godina zbog stradanja civila na Tuzlanskoj kapiji. Presuda je smanjena na 20 godina zatvora, ali je odbijen zahtjev za ponavljanje suđenja na kojem odbrana i dalje insistira.

Markale

Odustajanje balističara Berka Zečevića od izvođenja eksperimenta dejstva granata u događajima na Tuzlanskoj kapiji, a prethodno i na sarajevskoj pijaci Markale, Milorad Ivošević je ocijenio veoma čudnim.

- To je učinjeno jer bi utvrđena istina bila jako neugodna - rekao je Ivošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana