Експеримент пут ка истини о Тузланској капији

Горан Маунага
Експеримент пут ка истини о Тузланској капији

Бањалука - Тим одбране генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, послије низа проба, увјерен је да ће експеримент реконструкције догађаја на Тузланској капији довести до ослобађајуће пресуде за Ђукића.

Најављујући завршну фазу експеримента за 4. септембар на војном полигону у Никинцима у Србији, шеф тима одбране Милорад Ивошевић истакао је јуче да ће бити испаљени пројектили под сва три упадна угла која су до сада утврђена.

- Тиме ће се разјаснити јесу ли жртве на Тузланској капији страдале од гранате и је ли граната уопште испаљена, што је најважније питање у том предмету - рекао је Ивошевић.

Додао је да је смисао експеримента да се на емпиријски начин утврде могућности ефеката гранате калибра 130 милиметара. Рекао је да је тим одбране на полигону припремио идентичну сцену као на Тузланској капији 1995. године. Појаснио је да је на полигону постављено више од 200 људских макета на мјестима на којима је увиђајем и у судском поступку утврђено да се налазило становништво у трагичном моменту.

- Посебну пажњу обратили смо на "голф" у чијој је непосредној близини експлодирала граната. Због дилеме у судском поступку о поријеклу граната, обезбиједили смо гранате руске и домаће производње. Ту је и неколико ултрабрзих камера које ће снимати ове опите - рекао је Ивошевић.

Он је казао да им је професор Берко Зечевић, који је био вјештак Тужилаштва БиХ у судском процесу у којем је Ђукић осуђен за ратне злочине на Тузланској капији, јуче јавио да не може доћи, иако је раније обећао да ће бити присутан током експеримента.

Давор Ђукић, син генерала Ђукића, навео је да су подршку реконструкцији догађаја дали грађани уплатом средстава у генералову фондацију и Републички центар за истраживање ратних злочина и институције РС.

- Нелогичност Зечевићевог налаза је очита. Позивам Тужилаштво БиХ да подигне оптужнице против лица која су с мојим оцем, наводно, учествовала у злочину - рекао је Ђукић.

Уставни суд БиХ поништио је пресуду Суда БиХ којом је Ђукић био осуђен на 25 година због страдања цивила на Тузланској капији. Пресуда је смањена на 20 година затвора, али је одбијен захтјев за понављање суђења на којем одбрана и даље инсистира.

Маркале

Одустајање балистичара Берка Зечевића од извођења експеримента дејства граната у догађајима на Тузланској капији, а претходно и на сарајевској пијаци Маркале, Милорад Ивошевић је оцијенио веома чудним.

- То је учињено јер би утврђена истина била јако неугодна - рекао је Ивошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана