Ekshumacije opstruisalo kantonalno tužilaštvo

Goran Maunaga
Ekshumacije opstruisalo kantonalno tužilaštvo

Sarajevo - Ekshumaciju posmrtnih ostataka najmanje 200 Srba i Bošnjaka bačenih u jamu Radača kod Mostara godinama je opstruisalo Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, zbog čega je taj predmet nedavno preuzelo Tužilaštvo BiH.

Tvrdi to sagovornik "Glasa Srpske" blizak Tužilaštvu BiH i precizira da je bilo nekoliko pokušaja ekshumacije, ali da je zbog opstrukcija kantonalnog tužilaštva sve završeno tako što su u Radači pronađeni posmrtni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata.

- Prema operativnim saznanjima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u toj jami nalaze se posmrtni ostaci oko 60 Srba i najmanje 140 Bošnjaka. Moguće je da broj ide i do 300 tijela, a riječ je o civilima. Podacima o tijelima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. U jami se, pored tijela lokalnih Srba i Bošnjaka, nalaze i tijela sarajevskih Srba te Bošnjaka iz Stoca i srednje Bosne - kaže on.

Ističe da Tužilaštvu BiH tek predstoji ozbiljan rad na ekshumaciji posmrtnih ostataka iz Radače, za šta je potrebna specijalna oprema jer je riječ o jami čija je dubina još nepoznata i koja je zalivena betonom.

- Za to će trebati dosta novca, ali ovoga puta to ne može biti razlog za odugovlačenje i opstrukciju ekshumacija jer je riječ o pouzdanim podacima i o velikom broju žrtava. U Tužilaštvu BiH postoji odlučnost da se u tom predmetu otkrije puna istina. Postupajući tužilac s tim ciljem već je preduzeo sve neophodne mjere - rekao je on.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskm izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana