Ексхумације опструисало кантонално тужилаштво

Горан Маунага
Ексхумације опструисало кантонално тужилаштво

Сарајево - Ексхумацију посмртних остатака најмање 200 Срба и Бошњака бачених у јаму Радача код Мостара годинама је опструисало Кантонално тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона у Мостару, због чега је тај предмет недавно преузело Тужилаштво БиХ.

Тврди то саговорник "Гласа Српске" близак Тужилаштву БиХ и прецизира да је било неколико покушаја ексхумације, али да је због опструкција кантоналног тужилаштва све завршено тако што су у Радачи пронађени посмртни остаци три Србина и једног Хрвата.

- Према оперативним сазнањима Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA), у тој јами налазе се посмртни остаци око 60 Срба и најмање 140 Бошњака. Могуће је да број иде и до 300 тијела, а ријеч је о цивилима. Подацима о тијелима располаже Министарство унутрашњих послова РС. У јами се, поред тијела локалних Срба и Бошњака, налазе и тијела сарајевских Срба те Бошњака из Стоца и средње Босне - каже он.

Истиче да Тужилаштву БиХ тек предстоји озбиљан рад на ексхумацији посмртних остатака из Радаче, за шта је потребна специјална опрема јер је ријеч о јами чија је дубина још непозната и која је заливена бетоном.

- За то ће требати доста новца, али овога пута то не може бити разлог за одуговлачење и опструкцију ексхумација јер је ријеч о поузданим подацима и о великом броју жртава. У Тужилаштву БиХ постоји одлучност да се у том предмету открије пуна истина. Поступајући тужилац с тим циљем већ је предузео све неопходне мјере - рекао је он.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронскм издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана