Ексхумација у Бућа потоку: Породицама дозвољен приступ, новинари отјерани

Агенције, РТРС
Ексхумација у Бућа потоку: Породицама дозвољен приступ, новинари отјерани

Сарајево - На сарајевској градској депонији у Бућа Потоку, гдје је у току ексхумација српских жртава из велике масовне примарне и секундарне гробнице, данас поново није дозвољен приступ новинарима, преносе агенције.

Иако је породицама несталих улаз данас био дозвољен, они су демонстративно напустили депонију, јер је новинарима било забрањено да присуствују ексхумацији.

Новинарским екипама и породицама несталих сарајевских Срба, иако је Тужилаштво БиХ дало одобрење, директор депоније прије три дана није дозволио приступ мјесту гдје се врши ексхумација.

Предсједник Удружења породица заробљених и несталих лица Сарајевско–романијске регије Милан Мандић рекао је раније да има сазнања да је на овој депонији закопано више десетина Срба из Сарајева који су остали лојални тадашњој БиХ.

Мандић вјерује да је на овој депонији завршила већина сарајевских Срба за којим се данас трага, а ријеч је о око 350 цивила из свих сарајевских општина.

Он је додао да овдје није ријеч о класичној депонији, већ о масовној гробници и мјесту ратног злочина.

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић рекао је раније да ће ископавање на депонији трајати више мјесеци, јер су ту и примарне и секундарне гробнице.

Он је подсјетио да су, приликом пробног ископавања, наишли на скелетне остатке, да радови иду полако, те да ће трајати више мјесеци.

- Очекујемо да нађемо неколико десетина тијела убијених људи који су на ову локацију довезени искључиво ради сакривања и прикривања ратног злочина - рекао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана